• ср. юни 19th, 2024

Предлагането на жилища под наем в Централна и Източна Европа нараства значително

Bychaspic

апр. 10, 2023

Урбанизацията, недостигът на жилища и разрастващата се средна класа са основните двигатели на пазара на жилища под наем в региона

Предлагането на жилища под наем в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително в България, е нараснало значително през 2022 г. в сравнение с предходната година, сочат данни на консултантската компания Colliers International. В Унгария то е скочило с 301%, следват Румъния (+244%), Полша (+217%) и България (+173%), сочи докладът „Жилищният сектор в ЦИЕ-6. Да открием потенциала на пазарния сегмент“.

„Пазарът на жилища под наем в ЦИЕ е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях все още е собственост на частни лица или общини. През последните години се наблюдава разрастване на институционалния пазар на наеми в региона, особено в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, но също и в София и Братислава, макар и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се разширяват, предимно в Полша и Чехия“, коментира Дорота Високинска-Куздра, старши партньор корпоративни финанси и жилищно строителство в Colliers за ЦИЕ. 

Кои са основните движещи сили на пазара на жилища в ЦИЕ?

Урбанизация и миграция

Тъй като градовете в ЦИЕ продължават да растат, търсенето на жилища под наем в градските райони се увеличава. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности, което води до повишено търсене на апартаменти под наем.

Недостиг на предлагането

Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като например частни фирми, фондове, както и тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост в сравнение със Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

Растяща средна класа

Тъй като средната класа в страните от ЦИЕ продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и може би са готови да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн, както и за по-добри локации. Преобладаващата част от по-младите поколения предпочитат наем пред покупка на имот. Те правят избор на начин на живот, който благоприятства мобилността и споделената икономика. Институционалният наем, въпреки че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи множество предимства и затова е предпочитан от наемателите – много от съществуващите имоти под наем, притежавани от специализирани в областта компании, имат списъци с чакащи, които искат да се настанят.

Достъпност

Нарастващите разходи за жилищни кредити показват, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни кредитни задължения. Институционалният наем често е по-евтин от вноската по кредита и предлага много по-голяма сигурност и гъвкавост за хората.

Война в Украйна

Продължаващата война в Украйна оказва значително влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от страната и нейното местоположение. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ предизвика увеличаване на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде временно явление, то остава на високо равнище, което води до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове. Очаква се тази тенденция да се запази в дългосрочен план.

Споделени услуги

Централна и Източна Европа е предпочитан регион за секторите BPO, SSC, IT и R&D, които продължават да нарастват по отношение на инвестициите и работните места. Това се дължи главно на по-ниските оперативни разходи, както и на наличието на талант. Горното оказва влияние върху търсенето на жилищни проекти в най-големите градове в региона на ЦИЕ.

Преход към жилища под наем

Исторически погледнато страните от ЦИЕ имат много силен пазар за покупка на жилищни имоти – значително по-висок от този в страните от Западна Европа, където наблюдаваме превес на дела на наемателите. Очаква се тази тенденция постепенно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите поколения са склонни да предпочитат наем пред покупка. В тази връзка, наемането на имоти може да се превърне в една от най-важните тенденции, които ще оформят жилищния пазар през следващите години.

Чехия е лидер на пазара на жилища под наем

Чехия е на първо място в региона по наличности от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори с близо 62 500 единици (+10% спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (+217% спрямо 2021 г.). През миналата година се наблюдаваше значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици в рамките на последните две години), сочат данните на Colliers.

Пазарът на студентски жилища и споделеното съжителство са във възход

Пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето по време на пандемията. В страните от ЦИЕ-6 той включва предимно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред шестте държави от ЦИЕ тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

Цените на жилищата продължават да се увеличават

През последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция на нарастване. Общо в ЕС-27 между 2015 г. и 2021 г. се регистрира скок от 38%. Някои от най-големите увеличения се наблюдават в Централна и Източна Европа – на първо място в това отношение е Унгария (+108%), следвана от Чехия (+84%) и Словакия (+54%), България (+49%), Полша (+48%) и Румъния (+34%). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (+3%) и Кипър (+4%).

Нарастваща роля на енергийно ефективните сгради

Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за ESG, но и поради финансовите ползи. Затова от Colliers очакват скоро да се стигне до нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата ЦИЕ-6. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *