• сб. апр. 20th, 2024

Президентството: Никой няма да гони БСП от „Позитано“. Областният обаче е завел дело срещу партията

Bychaspic

окт. 5, 2021

Никой няма да гони БСП от централата им на „Позитано“ 20. Това стана ясно от прессъобщение на президентството.

„Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания“, обявиха от администрацията на Румен Радев по повод медийни публикации. От там не конкритизираха, което точно е „манипулация“, след  като медиите цитираха изпълнителния лист на областния управител срещу БСП€

Вчера стана ясно, че докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19 до 26 май), настоящият заместник областен управител Живка Такева е извадила изпълнителен лист срещу БСП за наем от 2019 г. досега на централата на „Позитано“ 20, който партията по закон не дължи.

По информация на „Труд“ от областната управа дори са изпратили преписка до Софийския районен съд, по която е образувано заповедно производство.

Юристконсултът на БСП Аглика Виденова пък обясила, че съдът не е длъжен да информира длъжника и така в БСП не са били уведомени, че е имало дело и е бил издаден изпълнителен лист.

Както вчера написахме , областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на „Позитано“ 20.

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите. Преди влизането на закона в сила БСП редовно си е плащала наема на държавата.

 

Най-скандалното е, което буквално е взривило ръководстото на столетницата, че това се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официалн. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията им за изборите. А именно БСП трябва да прави кампанията на Радев, чийто служебен кабинет провежда тази репресивна акция срещу партията.

„Могат във всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията“, заявиха пред Епицентър.бг от апарата на „Позитано“ 20.

БСП се помещава там повече от 25 години. „Може,  без да разберем, да ни блокират сметките в НАП“, казаха още от там пред медията ни.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков пък поиска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

„Това ще взриви цялата партийна система у нас. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България“, категорични са социалисти.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *