• пн. апр. 22nd, 2024

Президентът на Чехия Милош Земан потвърди: Журналистите са хиени!

Bychaspic

апр. 12, 2021

В интервю пред таблоида Blesk, президентът на Чешката република Милош Земан подчерта, че „изобщо не е било преувеличено“, когато е казал на сътрудниците си да „поканят хиените“ в залата за пресконференции, визирайки чакащите в съседната стая журналисти.

„Не, не преувеличавах. Считам повечето журналисти за хиени и никога не съм го крил през тези 30 години, в които съм в политиката“, заяви държавният глава, цитиран от Агенция „Фокус“.

Тази седмица Земан въведе нови правила за пресконференциите, според които при влизането му обективите на камерите и фотоапаратите трябва да бъдат вдигнати, така че да не могат да заснемат как телохранителите му помагат, тъй като вече ходи много трудно. Местната „Нова телевизия“ публикува видео, в което се чува как Земан казва на своите сътрудници, че сега „могат да канят хиените в залата“.

Президентът на Чехия отбеляза още, че обществената медия „с голяма радост“ е заснела как охранителите му почти го влачат и как разследващи журналисти, занимаващи се с конфликта на интереси на министър-председателя Андрей Бабиш, са записали със скрита камера разговор със сина му, който има тежко душевно заболяване и са му задали, според оценката на Земан, внушаващи въпроси.

Непоносимостта на Земан към журналистите ескалира преди няколко години. Това се случи преди състоянието му да се влоши поради диабет и невропатия на краката, които сериозно затрудниха придвижването му.

Тогава Чешката телевизия засне Земан пиян, люлеещ се и облегнат на стена, на традиционна церемония по показване на бижутата на короните на крале, съхранявани в катедралата „Свети Вит“ в замъка Храдчани в Прага. Видеото получи голяма публичност в световните медии, подобно на друг гаф, който забавляваше света, когато тогавашният президент на Чехия Вацлав Клаус открадна химикалка от маса в Чили, което бе запечатано на камера.

„Реших да започна да използвам инвалидна количка. Фактът, че не съм казал това по-рано, няма нищо общо с егото ми, а с краката ми, с това дали ще има подобрени или влошаване на състоянието ми. Ако съм по-добре, няма да е необходимо да я използвам. Ако не съм, защо да се мъча да ходя, или да ме влачи моята иначе прекрасна охрана“, обясни Земан за проблемите, поради които забрани на журналистите да виждат как влиза в залата.

И по-рано Земан е заплашвал и ругал журналисти, като веднъж в присъствието на руския президент Владимир Путим, когато си мисли, че микрофоните са изключени, той казва, че репортерите трябва да бъдат избити.

В друг много нашумял случай, Земан насочи оръжие срещу журналистите в чешка военна база, докато се радваше на подарък от местен политик – автомат „Калашников“ с надпис „за журналистите“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *