• сб. апр. 13th, 2024

Президиумът на ХДС подкрепи Лашет за кандидат-канцлер, той започва разговор със Зьодер

Bychaspic

апр. 12, 2021

Президиумът на ХДС подкрепи днес лидера са Армин Лашет за кандидат-канцлер, съобщи spiegel.online. Решение кой да бъде кандидатът на ХДС/ХСС все още няма. Гласуването в президиума на по-голямата партия – ХДС, е било с голямо мнозинство в полза на Лашет, потвърди премиерът на Хесен Фолкер Буфие.

Буфие добавя, че Президиумът е дал ясно да се разбере, „че го  считаме (б.р. – Лашет) за изключително подходящ и го помолил сега да обсъди с Маркус Зьодер как можем да го направим“. Предизвикателството е толкова голямо, „че можем да се справим само заедно“, казва Буфие, като споменава управлението на пандемията и ситуацията в Европа.

Вчера, 11 април, стана ясно, че и двамата потенциални кандидати за канцлер на традиционната консервативна коалиция ХДС/ХСС – Лашет и Маркус Зьодер, дават съгласието си бъдат номинирани.

Според публикацията на spiegel.online членове на Президиума са изразили мнението, че не социологическите проучвания трябва да определят кой да е общият кандидат.
Причина за тези изказвания са сондажите, според които премиерът на Бавария – Маркус Зьодер, е предпочитан от германците за кандидат-канцлер.

Няколко часа след заседанието на Президиума председателят на ХДС Лашет даде предсконференция, на която обяви бързото иницииране на разговори с лидера на ХСС и негов съперник- Зьодер. Възможно е това да стане още днес.
„Едно нещо стана ясно на заседанията ни днес – всички искат бързо решение. Проблемите са толкова големи, че тяхното решаване на бива да бъде спирано с партийни въпроси“, заяви още Лашет.

„Искам модерна Германия, каза още Лашет, който освен лидер на ХДС е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия. „Искаме милиони хора, които имат емиграционна история и споделят нашите ценности, да бъдат избиратели на Съюза.“
По думите му шансът това да се случи сега е по-голям от всякога. Той се обяви за социална Германия, където издигането да става чрез образование.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *