• чт. ян. 20th, 2022

През пролетта в Русия ще бъде пусната назална ваксина срещу коронавируса

Bychaspic

ян. 2, 2022

Назалната форма на ваксината срещу Covid-19 ще влезе в гражданско обращение в Русия след три до четири месеца, заяви директорът на Центъра „Гамалея“ Александър Гунцбург, цитиран от руския вестник “Ведомости“ и Агенция „Фокус“.

Той увери, че препаратът ще бъде ефективен срещу щама „Омикрон“ на коронавируса.
„Лабораторните експерименти показват, че „Спутник V“ в обичайната инжекционна форма предпазва от Омикрон, разбира се, и в назалната форма ще бъде ефективен“, увери ученият.

По-рано, на 29 декември, Центърът „Гамалея“ каза, че назалната ваксина ще излезе на пазара през първото тримесечие на 2022 г. През октомври Министерството на здравеопазването одобри втората фаза на тестване на „Спутник V“ под формата на назален спрей. Изследването ще продължи до края на 2023 г. и ще включва 500 възрастни доброволци.

Назалната ваксина е вторият компонент на „Спутник V“. Ще се впръсква в носа със специална спринцовка с накрайник. Пациентът ще трябва да натисне спринцовката и да вдиша аерозола сам или с помощта на медицинската сестра.

Според Гинцбург препаратът няма да може да замени инжекционната ваксина, а ще се превърне в допълнение към нея, създавайки локален имунитет в назофаринкса. По-рано ученият съобщи, че хората, които са получили интраназална ваксинация в допълнение към обичайните ваксинации, вероятно ще развият „стерилен имунитет“ – тоест няма да пренасят болестта.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.