• пт. сеп. 29th, 2023

Привърженик на прагматичния подход към Москва е вероятният нов съветник на Байдън за Русия

Bychaspic

апр. 11, 2021

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъжда кандидатурата на политолога Матю Рожански за поста ръководител на департамента за Русия в Съвета за национална сигурност, съобщи порталът Axios, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, цитиран от РИА Новости и Агенция „Фокус“.

Както уточниха събеседниците на медията, Рожански е високо ценен в Съединените щати заради изследванията си за Русия; неговите експертни коментари често се цитират в американските медии. Въпреки това често се говори лошо за дейността на политолога.

Например през 2018 г. украински възпитаници на института „Кенан“, оглавяван от Рожански, нарекоха неговия мозъчен тръст „неволен инструмент на руската политическа намеса“. Наред с други неща, той разкритикува „антируската параноя в стила на Студената война“ и говори за прекомерното използване на санкции.

Назначаването на Рожански на поста силно притеснява привържениците на силовия подход към диалога с Москва, пише Axios.

По-рано Байдън подчерта важността на ангажирането с Русия по въпроси от общ интерес, по-специално удължаването на договора СТАРТ III и поканата за Путин на виртуалната среща на върха по въпросите на климата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *