• ср. юни 19th, 2024

Продажбите на жилища в Китай продължават да се сриват

Bychaspic

ное. 1, 2021
Продажбите на жилища в Китай продължават да се сриват

Снимка: Bloomberg

Водещите строителни компании в Китай отчитат срив при продажбите на жилища миналия месец, който продължава спада в сектора с недвижими имоти и налага повече натиск върху растежа на втората по големина икономика в света, съобщава Bloomberg.

Продажбите на нови жилища по площ сред 100-те най-големи строителни компании са намалели с 32% през октомври спрямо предишната година, отчете доклад на консултантската компания China Real Estate Information от понеделник. На месечна база спадът е от 1,4%.

Още по темата

И септември, и октомври са традиционно бързи сезони за купуването на жилища, но оптимизмът се изпари на фона на разрастващата се криза в China Evergrande Group, която има задължения за над 300 млрд. долара. Перспективите пред имотния пазар не изглеждат обещаващи и продажбите може да продължат да се забавят към края на годината, показва докладът на CRIC.

Спадът в сделките може да изостри недостига на кеш за строителните компании в страната, докато правителството се опитва да ограничи задълженията в сектора, а рефинансирането на облигации става все по-трудно. Поне четири строителни компании изпаднаха в несъстоятелност по дълговете си миналия месец, а Evergrande на два пъти успя да избегне тази съдба, покривайки просрочени лихвени плащания.

Регулаторите се опитват да стабилизират имотния сектор, който формира около една четвърт от брутния вътрешен продукт. Икономическият растеж се забави през третото тримесечие, след като имотната и строителната индустрии се свиха за пръв път от началото на пандемията.

Правителството и централната банка сигнализираха, че не бързат да се справят със забавянето, въвеждайки стимули, което накара някои икономисти да понижат прогнозите си за растежа за тази и следващата година.

Въпреки това банките в някои райони ускориха издаването на жилищни заеми и понижиха лихвите по ипотеките, а кредитната среда за строителите също се подобрява, съобщи официалният Securities Times в доклад миналата седмица.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *