• вт. юни 25th, 2024

Продажбите на имоти в метавселената надхвърлиха 500 млн. долара през 2021 г.

Bychaspic

фев. 2, 2022
Продажбите на имоти в метавселената надхвърлиха 500 млн. долара през 2021 г.

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Продажбите на имоти в метавселената са надхвърлили 500 млн. долара през миналата година и може да се удвоят през тази година, съобщават инвеститори и компании за анализи, цитирани от CNBC.

Продажбите на имоти в четирите големи метавселена платформи са достигнали 501 млн. долара през 2021 г., сочат данните на MetaMetric Solutions. Приходите от продажби през януари са надхвърлили 85 млн. долара, съобщи доставчикът на данни за метавселената. Компанията прогнозира, че темпът на продажби може да достигне близо 1 млрд. долара през 2022 г.

Ръстът на продажбите през последно време е предизвикан от съобщението на Facebook на 28 октомври, че се ребрандира като Meta и се съсредоточава върху метавселената. Продажбите на имоти са нараснали почти деветкратно до 133 млн. долара през ноември, показват данните на MetaMetric. Ръстът на продажбите оттогава се е забавил, но все пак общите продажби през януари ще са над десет пъти повече от нивата през януари 2021 г.

Доклад на компанията BrandEssence Market Research установи, че имотният пазар в метавселената се очаква да нараства годишно с 31% между 2022 и 2028 г.

„Има големи рискове, но и потенциално големи възнаграждения“, коментира Джанин Йорио, главен изпълнителен директор на консултантската компания и инвеститор в имоти в метавселената Republic Realm.

Още по темата

Компанията плати рекордните 4,3 млн. долара за земя в най-голямата платформа за имоти в метавселената Sandbox. Компанията развива сто острова, наречени Fantasy Islands, със собствени вили и свързан пазар на кораби и водни ски. 90 от островите бяха продадени в първия ден за по 15 хил. долара, а някои от тях сега са обявени за препродажба на цена от над 100 хил. долара.

За инвеститорите големият въпрос е как определят стойността и риска за активите, чийто недостиг е изкуствен, а бъдещето им е неясно. Сега над десет платформи продават имоти в метавселената, а нови изникват почти всяка седмица. До момента продажбите на имоти са съсредоточени в „Голямата четворка“ – Sandbox,Decentraland, Cryptovoxels и Somnium. На четирите платформи има общо 268 645 парцела с различни размери.

Sandbox доминира пазара с 62% от наличните терени на четирите платформи и три четвърти от всички продажби на земя през 2022 г., сочат данните на Republic Realm. 166 464-те парцела в Sandbox бяха продадени в етери на стойност 12 700 долара през декември. Парцелите са с площ от 96 м на 96 м.

Decentraland има 90 600 парцела с размери 16 м на 16 м и бяха продадени за етери на стойност 14 440 долара всеки.

Локацията може би все още има значение

Редица компании, големи брандове и инвеститори се насочват към новата мода с надеждата да се настанят на първия етаж в следващия дигитален Манхатън или Монако. Йорио казва, че стойността на земята в метавселената ще бъде определена от това какво правят собствениците с имота като проектиране на популярна атракция или музей, а не толкова от локацията.

„Можете да се телепортирате навсякъде, така че локацията не е толкова важна“, казва тя.

Но според други инвеститори локацията в метавселената подобно на реалния свят е всичко, когато става дума за недвижими имоти. Цените на парцелите близо до планирано партньорство на Снууп Дог и виртуален свят в Sandbox са по-високи, както и тези на парцелите близо до проекта Atari.

Андрю Кигел, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто компания Tokens.com, набра неотдавна фонд за 16 млн. долара за инвестиции в имоти в метавселената, като почти всички са предназначени за купуване на земя и наемане на служители. Компанията вложи неотдавна 2,4 млн. долара в земя в модния квартал на Decentraland, където планира да провежда модни събития и да създаде магазини за търговия на дребно.

Кигел казва, че ще обяви скоро сделки с два северноамерикански бранда за дрехи, за които ще отдаде под наем площи от имота си за създаване на витрини или преживявания. Според него истинската възможност в земята в метавселената е търговска – отдаване под наем на площи и приемане на събития от компании, които искат да се рекламират пред млада дигитална аудитория. Той води разговори със счетоводни компании, инвестиционни банки, подкастове и взаимни фондове за създаване на присъствие в метавселената.

„Преговаряме с компании дори да сложат дигитални билбордове във виртуални конферентни зали, където хората могат да се срещат“, казва той.

Tokens.com е купила 12 крайбрежни имота в Somnium и смята, че те ще повишат стойността си заради недостатъчното терени и визуалната привлекателност, казва Кигел.

Още по темата

Според други обаче земята в метавселената е просто най-новият вариант на крипто измамните схеми, привличащи неинформирани инвеститори в проекти, които в крайна сметка може да се окажат без никаква стойност. Докато реалната земя е естествено ограничена, виртуалната се създава лесно с код. Няма ограничение за броя на новите платформи за метавселена, които могат да се появят. Дори големите съществуващи платформи може да създадат още земя, както направи Sandbox, когато реши да увеличи размерите на парцелите си.

„Продажбите на земя в метавселената като цяло са пирамида и това е така от над 20 години“, казва Едуард Кастронова, професор по медии в университета в Индиана. „Метавселената е Ел Дорадо за интернет стартъпи. Те навлизат в джунгла и умират“, допълва той.

Докато по-старите инвеститори гледат с насмешка на земята в метавселената, Кигел казва, че младите потребители и инвеститори съзират мигновено привлекателността ѝ.

„Проблемът, който имат много хора, е, че предишните поколения трудно придаваха стойност на дигитални неща, които не можем да държим и които нямат тежест. Младото поколение няма проблем с това. Както с незаменяемите токени (NFT), блокчейн технологията позволява нещо да бъде дигитално, незаменимо и оскъдно. Можете да го държите, съхранявате, показвате и продавате“, отбелязва Кигел.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *