• ср. май 29th, 2024

Продажбите на нови жилища в САЩ нараснаха за първи път тази година

Bychaspic

юни 24, 2022
Продажбите на нови жилища в САЩ нараснаха за първи път тази година

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на нови жилища в САЩ са нараснали през май благодарение на подкрепата на западните и южните щати. С това те прекъснаха спадовете си в последните месеци, докато жилищният пазар се нагажда към растящите лихви по ипотечните кредити и все още високите цени, пише Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са нараснали с 10,7% до годишен темп от 696 хил., първо увеличение тази година, показват данни на правителството. Цифрите за април бяха ревизирани към повишение до 629 хил. единици.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 590 хил. единици.

Докато растящите опасения за достъпността ограничават търсенето от началото на годината, много американци все още имат желание и възможности за закупуване на жилища. Ускоряването на продажбите може да отразява и желанието на някои купувачи да се възползват от лихвите по ипотечните кредити в очакване те да станат още по-високи.

По-рано този месец средната лихва по 30-годишните кредити регистрира най-големия си седмичен ръст от 80-те години на миналия век. Оттогава тя продължава да расте.

Данните за продажбите на нови жилища на Бюрото за преброяване на населението и Агенцията за жилища и градско развитие показват, че средната продажна цена на новите жилища е нараснала с 15% на годишна база до 440 хил. долара.

При запазване на сегашния темп на продажбите ще са необходими 7,7 месеца за изчерпване на предлагането на нови домове. За сравнение, предишния месец бяха необходими 8,3 месеца и 5,4 месеца година по-рано. Само 8% от домовете за продажба през май са били завършени.

Нагласите се влошават

Отделен доклад от миналата седмица показа, че нагласите на американските компании за жилищно строителство да достигнали двегодишно дъно през юни, шести пореден спад, тъй като ускоряващата се инфлация и по-високите лихви по ипотеките натежават на търсенето.

Още по темата

По-рано тази седмица Стюарт Милър, изпълнителен председател на компанията за жилищно строителство Lennar Corp., посочи, че жилищният пазар се е охладил в отговор на действията на Фед. Въпреки това „търсенето остава относително силно“, допълни той.

„Търсенето остава ограничено в страната. Ясно е, че производството трябва да навакса спрямо растящия брой на домакинствата, тъй като строителството на жилища в последните десет години изостава е по-малко спрямо предходните десетилетия с цели 5 млн. жилища“, допълни той.

Броят на продадените жилища през май, чието строителство все още не е започнало, е нараснал спрямо предишния месец до 190 хил., най-високото ниво от началото на годината, сочат данните.

Продажбите са нараснали с над 39% в западните щати и с почти 13% в южните. Покупките са намалели в североизточните щати и Средния запад.

Покупките на нови жилища съставляват около 10% от пазара и се вземат предвид при подписване на договорите. Те се считат за по-навременен барометър от покупките на стари жилища, които се броят при финализирането на договорите.

Продажбите на съществуващи жилища намаляха за четвърти месец, като достигнаха най-ниското си ниво от две години, показаха данни по-рано тази седмица.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *