• вт. окт. 3rd, 2023

Проданов, земеделец: Договорихме снощи с правителството Украйна да се въздържи от внос

Bychaspic

сеп. 20, 2023

„Договорихме се с правителството, че Украйна ще се въздържи от внос. Министър-председателят пое отговорност за това. Внос на четирите култури, които бяха в забраната, като говорим за слънчоглед за най-дълъг период. Другото нещо е, че ще се разработят тези лицензионни режими и количеството по тях“.

Това каза пред БТВ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Земеделските производители ще участват в решаването на количествата.

Проданов обърна внимание, че след преговори е много важно да има действия, понеже браншът е чувал обещания и преди.

„Много важно е, когато водиш едни преговори, всъщност какво се случва след тях, защото земеделските производители са виждали много обещания, но доста от тях – незипълнени. Затова снощи стояхме доста дълго на площада, може би до към 12,00 часа. В крайна сметка се взе решение тракторите да изчакат все пак на Богров и да разпишем споразумение между нас и министър-председателя всичко, което говорихме вчера, да го има разписано“, каза Проданов.

„Ако бяхме терористи нямаше да бъдем посрещнати и да преговарят с нас. Оказа се, че не сме терористи и диалогът беше възстановен. Ние изложихме нашите доводи – защо протестираме. Видя се, че протестират истинските земеделски производители, които в момента наистина страдат“, категоричен е той.

„Много важно е, когато водиш едни преговори да видиш какво се случва след тях, защото земеделските производители са виждали много обещания, но много от тях неизпълнени. За това ние снощи стояхме много дълго време на площада. В крайна сметка се взе решение тракторите да останат на Долни Богров и да подпишем между нас и премиера със споразумение. Това бяха сигналите снощи“, добави Проданов.

Той подчерта, че ще се разработят лицензионни режими и количествата, които да влязат по тях. „Земеделските производители ще участваме заедно с преработвателите, за да можем да определим количествата, които ние произвеждаме и те преработват“, допълни Проданов.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *