• чт. сеп. 21st, 2023

Производителите на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Bychaspic

сеп. 16, 2023

Производителите на растителни масла одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. От бранша казват, че у нас се добива около 2 милиона тона суровина, а фирмите за производство на олио годишно обработват над 4 милиона тона слънчоглед. Това означава, че без внос не могат да работят с пълен капацитет, пояснява БНТ.

Според преработвателите на слънчоглед, забраната за внос на украинска суровина е създала проблем. В средата на август най-големият завод в страната за преработка на слънчоглед в село Разделна спря работа за три седмици.

Георги Койнов – финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед: „Имаше ограничен брой сделки с български земеделски производители. Имахме ограничен внос от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко възможно на пазарни цени да купуваме от всякакви дестинации.“

От бранша казват, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвела земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена.

Георги Койнов: „Но в резултат на тези действия, според мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на благоприятно развитие за тях. Но цената се диктува от международни фактори, а не от мерки, които вътрешно България може да предприеме.“

Внос на слънчоглед в България е имало и преди войната в Украйна. Суровина се е доставяла от Румъния, Молдова и Русия. Внос е имало и от Украйна.

Георги Койнов: „През предишната стопанска година беше внесен 1 400 000 тона слънчоглед от Украйна, от Румъния, от Молдова, от различни държави. Той беше преработен и нито за миг не е имало проблем с реализацията на продукцията на българските земеделци.“

Производителите на растителни масла са категорични, че заводите трябва да работят непрекъснато и на пълен капацитет, защото само тогава са конкурентни на световния пазар. А при забрана за внос от Украйна това би било трудно.

Източник: https://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *