• ср. май 18th, 2022

Промишленото производство в България постави рекорд през март

Bychaspic

май 10, 2022

Обемът на промишленото производство в България е достигнал невиждани досега нива, поне откакто националната статистика отчита този измерител. По предварителни данни през март 2022 г. индексът нараства с 19% спрямо съответния месец на предходната година до невижданите досега 132.9 пункта (НСИ представя данни от 2000 г.).

На месечна база промишлените обеми скачат с 5% през март.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 51.1%, в добивната промишленост – с 19.4%, и при преработващата промишленост – с 13.3%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 95.7%, производството на напитки – с 44.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 36.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 24%, производството на химични продукти – с 23.5%.

Най-голямо намаление е отчетено при производството на лекарствени вещества и продукти – с 9.3%, производството на превозни средства, без автомобили – с 6.7%.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.