• пт. апр. 19th, 2024

Противогрипните ваксини пред изчезване от аптеките

Bychaspic

ян. 13, 2022

По-голям интерес към противогрипните ваксини тази зима отчитат личните лекари. Това се отнася особено при хората над 65 години, като по този показател сме започнали да се доближаваме дори до европейските стандарти.

Още по темата

13 яну 2022 11:52

12

13 яну 2022 11:28

91

13 яну 2022 07:00

225

„На фона на антиваксиналните настроения отчитаме един много добър ръст тази зима. Особено при хората над 65 години, които могат да се имунизират по националната програма. Много от тях дори предпочитат да се ваксинират против грип, но не и против COVID. Причината е, че се страхуват, защото ковид ваксините са нови, докато с другите са свикнали. Споделят, че противогрипните наистина им помагат и не боледуват през зимния сезон“, коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Той уточни, че тази година джипитата са поставили повече такива ваксини, тъй като държавата е осигурила по-големи количества, но и интересът бил по-голям.

„Вече дори гоним европейските стандарти, а започнахме от нищото почти, постепенно се засили интересът. Преди години против грип се имунизираха едва 2-3%, а вече достигнахме 15-20%. Хората свикнаха да си ги поставят безплатно при джипито“, каза още д-р Миндов.

Той обаче открои два проблема. Единият е, че общопрактикуващите лекари не могат да имунизират хора извън пациентската им листа, а вторият -заплащането, което от години не е променяно и е 4 лева на ваксина. Според него това трябва да се промени, но то не зависи от Здравната каса, а от министерството.

„При мен всичко се изразходи. Тази зима имаше голямо търсене, във вторник поставих последната противогрипна ваксина. Определено тази година имунизирах повече хора“, каза и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, цитирана от „Монитор“.

Междувременно в аптеките противогрипни ваксини вече почти няма. Могат да се намерят само единични бройки на някои места, но това е обичайно за януари. В аптеките обаче отчитат по-слаб интерес в сравнение с миналата година.

„Противогрипни ваксини вече почти няма. Търсенето беше малко по-слабо от миналата година. Може би причината е, че, както миналата година, така и тази зима все още няма грип. Донякъде носенето на маски предотвратява разпространението му. Също така има и доста ваксини, които се поставят безплатно при джипитата. Това повлиява до някаква степен“, коментира и Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *