• сб. апр. 13th, 2024

Проф. Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да се удължи, докато има и един болен с COVID-19

Bychaspic

апр. 9, 2021

Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса. Вече сме от страната на победителите – справяме се и с третата COVID вълна. Това за мен е професионална гордост, заяви в студиото на “Още от деня” здравният министър Костадин Ангелов.

“Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност, вече не сме втори. И още нещо много важно – вече има трайна тенденция към намаляване на заболяемостта и процентът на положителните проби е по-малък от този, който беше преди една седмица. Тенденцията е ясно отчетлива”, беше категоричен той.

По думите му, въпреки че сме в началото на тенденцията и болниците все още са претоварени, най-обезпокоителното е огромната преумора на медицинските работници.

Ангелов заяви, че данните дават основание да се разхлабват частично противоепидемичните мерки, но уточни:

“Следим всеки един показател на 12 часа и във всяка една ситуация, ако се наложи подобен тип действие, ние сме готови с решението, което трябва да се вземе. Не сме били никога колебливи.”

Категорично трябва да се удължи епидемичната обстановка дотогава, докато има и един болен с COVID в страната, заяви здравният министър и добави, че удължаването с още месец е предстоящо.

Данните сочат, че в България са поставени ваксини наполовина по-малко в сравнение с останалите страни от ЕС. Според Ангелов причината е, че при стартирането на ваксинационната кампания у нас не са били изпълнени договорените доставки на ваксина.

“Не е оправдание. Ще го потретя – ние сме поръчали ваксини като за две Българии, за да имаме достатъчно ваксини. Просто доставките не се изпълниха”, каза той и подчерта: “Ваксинирането не е надбягване. Ние ще стигнем целта – до края на лятото ние ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост. Днес, например, отново наближаваме 15 000 ваксинирани – за мен това е успех. С малки крачки вървим към успеха”, увери той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *