• сб. апр. 13th, 2024

Проф. Ангелов: Здравната система издържа (На живо)

Bychaspic

апр. 16, 2021

Здравната система издържа. Това заяви министърът на здравеопзването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Справяме се и с третата вълна на COVID-10, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление загубихме и продължаваме да губим животи и това е голямата тежест, която ще носим като лекари, каза проф. Ангелов.

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, допълни той.

Обърнахме тенденциите на излекувани-потвърдени, т.е. с над 3000 души повече са излекуваните от положителните случаи в страната.

По отношение на болничните легла на национално ниво се наблюдава намаляване на заетостта.

В Министерския съвет се провежда брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Редовният брифинг в четвъртък беше отложен заради тържественото заседание на новия парламент.

В брифинга участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

За последните дни заболеваемостта е 570 на 100 000, това ни отрежда 11 място и четвърто място на Балканския полуостров. На второ място сме по смъртност в Европа и на второ място на Балканите след Македония. С най-висока заболеваемост е София-град. Най-ниска е във Видин, каза Ангел Кунчев.

От епидемиологината крива е вижда ясно оформилият се спад, който продължава трета седмица. Ако запазим тази тенденция, ще приключим третата вълна. Според международни проучвания се удвоява усложняването от това заболяване. Най-показателна е картата на зоните, засегнати в Европа. В момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия, Франция. Добрият пример е Португалия, която от най-високата заболеваемост вече е във втората половина на класацията. Лошият пример е Швеция – заболеваемостта надминава в пъти тази на съседните страни, посочи Кунчев.

За последните седмици на април ще получим 324 090 дози ваксини. В седмицата след 26 април ще имаме първата голяма доставка от Пфайзер – 138 060 дози. Над 1,5 милиона ще получим през май пак от Пфайзер. Над 1,4 милиона ще получим през юни от Пфайзер.

Има три сценария за колективния имунитет. Първият е оптимистичен – постигане в края на юни. Реалистичен е за края на юли и песимистичен е за края на м. август. Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от хората, които ще организират темпа на ваксинацията, каза проф. Ангелов.

По отношение на заповедта на премиера за разпускането на НОЩ проф. Ангелов заяви, че решението е логично и допълни, че „здравеопазването не може да е боксова круша за новопоявили се политици“. Нека бъдем максимално нормални в тази сфера, призова той.

Щабът е логично да бъде разформирован в края на мандата. Логично е следващият премиер, съгласно неговите разбирания, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават, отговорността се носи от министъра на здравеопазването заедно с държавния главен инспектор. Моля да не се търсят задни мисли в тази случка, заяви  проф. Ангелов.

Ситуацията в страната е много по-различна, в щаба има много повече информация, отколкото при създаването му. Ние изградихме един модел, който работи и вече знаем какво и как да правим. Пак ви моля – нека не търсим политически насоки, заяви още той.

Проф. Красимир Гигов заяви, че общият брой ваксинирани е 620 375, а с една доза са 123 381. Лекарите гонят около 80 на сто ваксинирани. С този темп към момента всички ваксини, пристигнали у нас, са направени веднага, както и са запазени вторите дози.

Има група новопоявили се варианти на COVID-19, които притесняват световните здравни власти. Такива са британскит, бразилският, южноафриканският, нигерийският, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Френският вариант е в процес на изследване, посочи още той.

От Северна България получихме данни за британския вариант за две жени на 60 и на 65 години. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина, протеина на шипчето, заменени са аминокиселини на българския щам. Доста са различни по структура аминокиселините. Обърнахме се към БАН, където един млад човек направи модел на промяната на протеина, което ни говори, че протеинът не се е променил така, че да не му дестват ваксините. Започнахме по-интензивно да диагностицираме всички случаи от този район. Засега това е щам под внимание, обясни Кантарджиев.

Щамовете, които са притеснителни и ваксините, които се правят сега, защитават, но по-слабо, отколкото предишните варианти, допълни той.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *