• ср. апр. 17th, 2024

Проф. Гигов: Поставянето на друга ваксина като втора доза няма научна обоснованост

Bychaspic

апр. 9, 2021

Ваксинационният план с „АстраЗенека“ в България продължава нормално. Това заяви пред БНР проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. Той уточни, че случаите на нежелани реакции в страни от ЕС след употребата ѝ са много малък процент.

От около 235 хиляди ваксинирани с тази ваксина в България няма тежки странични явления, подчерта той и обясни, че не би трябвало да има проблем при поставянето на втората доза, ако не е имало и след първата.

По думите му смесването на ваксини, като за втора доза се постави друг препарат, няма научна обоснованост:

„Ако излезе научно доказателство, ще дадем възможност на пациентите да правят избор в това отношение“.

Проф. Гигов заяви, че отговорност имат медицинските лица, които поставят ваксината, без да са „разпитали пациента за неговото състояние и без да го прегледат“:

„Всяко лекарство или ваксина крие в себе си някакъв риск. Не можем да кажем, че тази ваксина ще я използваме в зелените коридори, а тази – няма. Всеки лекар, който поставя ваксина, трябва да се ориентира във възможностите…“.

552 хиляди са ваксинирани в България, съобщи той и уточни, че дозата за т.нар. втора игла се пази за всеки ваксиниран с първа.

Има регистрирани единични случаи на ваксинирани хора с две дози, след което са се заразили с Covid-19, обяви проф. Гигов и обясни, че заболяването при тях е преминало много леко, „ако не си бяха направили тест, нямаше да разберат, че са с коронавирусна инфекция“.

На 16 април в България се очакват първите дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, каза още председателят на Националния ваксинационен щаб.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *