• чт. окт. 28th, 2021

Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна

Bychaspic

окт. 4, 2021

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата на президентските избори. Според образователния министър проф. Николай Денков неговата кандидатура е притеснителна.

Първата причина за това според него е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Втората е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Още по темата

3 окт 2021 18:55

169

3 окт 2021 13:00

444

Министър Денков коментира и ситуацията с разпространението на COVID-19 в училищата. Той обясни пред БНТ, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. В Габрово училищата излизат на ротационен принцип – 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът. Това са: как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той.

  Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Леко се увеличава броят на карантинираните учители и деца

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

 Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители. Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът.

    Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му, обясни министърът.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.