• пн. апр. 22nd, 2024

Проф. Илко Гетов: Далеч по-ефикасно е да си поставите ваксина от това да умрете

Bychaspic

апр. 9, 2021

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди „възможна“ връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на тробми, а от Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите са повече от вредите.

,,И двете организации казаха, че е необходимо допълнително проучване, но съотношението полза към риск остава положително“, заяви представителят на България в EMA проф. Илко Гетов.

Образуването на тромби след ваксинация с „АстраЗенека“ спада към „ултраредките ситуации“, стана ясно от думите му.

Смъртните случаи от тези проблеми са 18. Ако преизчислим риска да умрете от COVID-19 с това да умрете от ваксина, разликата е 5000 пъти. Далеч по-ефикасно е да поставите ваксина от това да умрете. Разбира се, тези случаи са наблюдавани в по-голяма популация, честотата е около 0,7, което е твърде ниско и спада към т.нар. ултраредки ситуации, обясни проф. Гетов.

Експертът уточни, че EMA продължава с проучванията по отношение на „АстраЗенека“ и другите ваксини срещу COVID-19, като се надява нещата да се успокоят.

Всичко се проверява, има точно разписани етапи за оценка на риска за разрешение. До 7 юли изискваме от „АстраЗенека“ допълнителни предклинични данни от животни за механизми за възникване на такива инциденти. Тези проверки продължават и в момента, и са стартирани за останалите ваксини до 2023-2024 г. Ние показахме, че EMA е най-съвършената организация с решаването на тези проблеми“, категоричен бе проф. Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Представителят на България в EMA коментира и различните забрани, прилагани в другите страни по отношение на оксфордската ваксина, като напомни, че точната препоръка на здравния европейски регулатор е „внимателно приложение на ваксината при жени до 60 г.“, но е задача на националната администрация да вземе решение как да интерпретира препоръката.

,,В западните страни „АстраЗенека“ е поставяна предимно на млади хора, а РНК ваксините – предимно на възрастни“, отбеляза проф. Гетов.

Според него приложението на втората доза не представлява риск, тъй като тя играе ролята на „бустър“ и подсилва ефекта на първата.

Ако щеше да има проблем, той би се е появил след първата доза, поясни гостът в студиото.

Проф. Гетов е категоричен, че ваксината е безопасна за всички, освен определени рискови групи като пушачи и жени, които приемат контрацептиви. В останалите случаи той намира пълната забрана на ваксинациите при цели възрастови групи за безсмислена.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *