• чт. окт. 28th, 2021

Проф. Илчев: Европа не разбира позицията ни за Северна Македония, защото 60 години не я обясняваме

Bychaspic

окт. 2, 2021

Европа не разбира позицията ни за Северна Македония, защото в продължение на повече от 60 години не правим почти нищо, за да я запознаем с нашето виждане, докато Скопие полага страшни усилия в това отношение.

Това каза в предаването „Реактивно“ на Дарик радио бившият ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ историкът проф. Иван Илчев.

Според него въпросът опира до геостратегически интереси, а ние сме твърде малка държава и сме поставени на наковалнята като натискът се усилва. Имам чувството, че твърдата ни позиция отслабва, въпреки, че ще е трудно някой да се откаже от нея, заяви още той.

В ефира на Дарик проф. Илчев отказа да коментира по същество потвърденото намерение на настоящия ректор на Алма матер да се включи в кандидат-президентската надпревара. Той допусна, че вероятно Анастас Герджиков ще излезе в отпуск по време на предизборната кампания, но не се ангажира с прогноза как всичко това ще бъде прието от академичната общност в Софийския университет.

Той коментира и новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев като посочи, че двамата трябва да се разделят с политическия си наивитет. Защото „има опасност старите политически лъвове да ги разкъсат, защото са по-опитни в задкулисните игри“.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.