• пн. окт. 18th, 2021

Проф. Киров: ЦИК може да свали имунитета на Кирил Петков по време на предизборната кампания

Bychaspic

окт. 14, 2021

В случая с гражданството на бившия министър на икономиката Кирил Петков колегите от правния екип на президента не са прави, защото делото все още има своя предмет.
Това каза в предаването „Денят на живо“ по Нова Нюз бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Решенията на КС действат не в бъдеще, а от момента, в който даден акт е обявен за противоконституционен. Ако към момента на назначаването му Кирил Петков е бил с двойно гражданство, остава да виси въпросът какво става с актовете, които е издавал до 16 септември, когато на това правителство беше прекратен мандатът, заяви проф. Киров.

Ако Конституционният съд приеме, че указът на президента за назначаването на Кирил Петков за министър е неконституционносъобразен, той става невалиден от момента на подписването му. Следователно Кирил Петков никога не е бил министър. Тогава ще стои въпросът за атакуване на тези актове пред Върховния административен съд, посочи бившият конституционен съдия.

Попитан дали, след като спецпрокуратурата обяви, че ще разследва казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър на икономиката, държавното обвинение ще поиска сваляне на имунитета на Кирил Петков, проф. Пламен Киров отбеляза, че всичко зависи от главния прокурор.

Кирил Петков е регистриран като кандидат за народен представител и има имунитет, приравнен на такъв на депутат. По време на предизборната кампания имунитетът му може да бъде свален от Централната избирателна комисия, по искане на прокуратурата. Ако стане депутат, имунитетът му може да бъде свален от Народното събрание, по искане на прокуратурата, каза още проф. Киров.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.