• пн. апр. 22nd, 2024

Проф. Попов: Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно, кое е консервативно и либерално

Bychaspic

апр. 10, 2021

Какво казват за идеологията, която изповядват, партии с имена като „Пет звезди“, „Слуга на народа“, „Действие на недоволните граждани“, „Обикновени хора и независими личности“? Списъкът е дълъг и към него можем да добавим и не едно и две имена на български партии – най-новите са „Има такъв народ“, и „Изправи се! Мутри, вън!“. Общото между всички тях е, че събират протестния вот, гласовете на разочарованите от традиционните партии в класическото разделение на политическия спектър между ляво, дясно и център. Но това едва ли е единственото обяснение за кризата, която очевидно преживяват политическите идеологии.

„Вероятно се е разширило понятието идеология“, каза пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. Той обясни, че може би това е причината, когато видим нови явления, които не влизат в идеологическите рамки, които сме наследили исторически, те ни изглеждат като антиидеологически партии, но всъщност в тях също се крие някаква идеология и затова трябва да разширим понятието си за идеология.

„Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно, кое е консервативно и кое – либерално. В желанието си за повече гласове и власт дори традиционните партии като социалдемократи и християндемократи излязоха от собствените си идеологически рамки и започнаха да търсят нетрадиционни начини за спечелване на популярност и власт“, коментира проф. Попов.

По думите му популизмът е характерно явление за всяка политическа партия и идеология:

„Без популизъм политическото не може да съществува и да върви. Става въпрос, когато това е разумно, и когато границата е размита и това се превръща в технология за спечелването на гласове и на власт“.

Той определи популизма като явление на даден период:

„С течение на времето сигурно ще виждаме някакъв своеобразен тип коригиране на тези екстремни форми, които печелят много симпатии сега“.

Според него новите технологии съучастват в деструкцията на класическата идеология и на класическите партии.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *