• чт. апр. 18th, 2024

Проф. Христова: Омикрон ще вдигне бързо случаите у нас

Bychaspic

ян. 3, 2022

„Омикрон се предава много по-лесно, трябва да знаем, че е и с по-кратък инкубационен период. Това неминуемо ще вдигне много бързо случаите у нас, което дефакто ще бъде следващата COVID вълна. До седмица – две ще имаме отново доста голям брой случаи“, прогнозира проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразитни болести.

Според нея трябва да имаме предвид и ниското ваксинационно покритие при нас, което означава не само, че ще има доста случаи, но е възможно и да не протичат толкова леко.

„Както и при предишните вълни, неваксинираните ще се разболяват основно“, заяви тя.

По думите й този вариант заразява деца и възрастта пада и под 15 години, има и тежки случаи при тях.

Проф. Христова препоръча децата също да бъдат ваксинирани, защото това е начинът да бъдат предпазени.

Проф. Ива Христова препоръча ваксинираните да си поставят бустерна доза и обясни, че със сигурност ваксината пази през първите три месеца, а след това е силно препоръчително да се направи бустерна доза, която по думите й вдига до 50 пъти повече антителата.

Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта.

„Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерстово на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка.

„Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пред Нова тв.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *