• вт. юни 25th, 2024

Пулев: Скоро отваряме втора програма по Плана за възстановяване за над 30 млн. лв.

Bychaspic

сеп. 4, 2022

Служебният кабинет се готви да стартира и втора процедура по Плана за възстановяване и устойчивост още следващия месец. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с областния управител Трендафил Величков.

Грантовата програма е за 30.6 млн. лв. и средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност. По думите на министъра българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Около 1400 фирми очакваме да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ).  Тя е за ИКТ решения и киберсигурност и е качена вече за обществено обсъждане, като предложения и коментари могат да се правят до 30 септември“, посочи Пулев, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

Пулев напомни, че първата процедура – за технологичната модернизация на българския бизнес – е отворена за кандидатстване, като крайният срок е 21 септември.

„Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а именно микро-, малките и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да достигнат до тях“, допълни Пулев. Той изтъкна , че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана.

Предстои отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГД ЕФК/ към Министерството на иновациите и растежа, допълни, че вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата оперативна програма „Иновации и  конкурентоспособност“. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“.

По думите й по нея са предвидени  средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост. Освен това, ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Източник: https://economic.bg

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *