• чт. сеп. 21st, 2023

Путин: Възстановяването на руската икономика завърши

Bychaspic

сеп. 18, 2023

Руската икономика устоя на безпрецедентния външен натиск и се възстанови напълно, а БВП на страната достигна нивото от 2021 г.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща, посветена на проекта за федерален бюджет за 2024-2026 г.

През август 2023 г. бюджетът е изпълнен с излишък. Растежът на БВП ще бъде 2,5-2,8 %.

„Като цяло можем да кажем, че етапът на възстановяване на руската икономика завърши. Устояхме на абсолютно безпрецедентен външен натиск, на санкционната атака на някои управляващи елити в т.нар. западен блок – някои управляващи елити в определени държави, които наричаме недружелюбни“, каза Путин.

Според него „БВП на Русия е достигнал нивото от 2021 г. и сега е важно да се формират условия за по-нататъшно стабилно и дългосрочно развитие“.

Ненефтените и газовите приходи на руския бюджет през 2023 г. са значително по-високи от данните за миналата година, докато приходите от нефт и газ през юли-август се възстановиха почти до нивата от миналата година, изтъкна Путин, цитиран от руски медии.

„Важно е, че непетролните и газовите (бюджетни) приходи са значително по-високи от показателите за миналата година. На свой ред приходите в бюджета за петрол и газ през юли-август се възстановиха приблизително до нивото от миналата година и – като се има предвид ситуацията на световните пазари – активният растеж продължава“, добави Путин.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *