• ср. юни 19th, 2024

Първият съвременен дървен квартал в Нидерландия ще изникне в Амстердам

Bychaspic

фев. 28, 2022
Първият съвременен дървен квартал в Нидерландия ще изникне в Амстердам

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Амстердам потвърди планове тази седмица, че ще изгради цял квартал от дърво, възобновяем материал, който регионът се надява, че ще бъде от ключово значение за намаляване на емисиите от сгради, предава Bloomberg.

Новият квартал, който ще бъде първият по рода си в нидерландския град от няколко века насам, отразява по-широк ангажимент от общинските власти в Голям Амстердам през 2020 г. да гарантират, че най-малко 20% от новото строителство ще използва дърво като основен материал до 2025 г. Ходът, твърди градът, ще направи много за намаляването на емисиите от строителния сектор и е възможно да предостави модел за бъдещо строителство на дървени сгради.

Квартал „Мандела“, кръстен на съседния парк „Нелсън Мандела“, ще се намира в южната част на града, а изграждането му трябва да започне през 2025 г. Той ще включва десет нови жилищни сгради, основно училище и социална инфраструктура, а в него се очаква да живеят 2100 жители в 700 нови апартамента.

Социалните ползи от новия квартал няма да бъдат ограничени само до устойчиви строителни материали и това е много важно за град, който изпитва недостиг на налични достъпни жилища. 80% от новите жилища в квартала, който ще се намира в част от града, с относително ниски доходи на населението, ще се предлагат като публични или достъпни имоти на по-ниски от пазарните наеми, а хората, които са живели в района от шест години нагоре, ще имат известен приоритетен достъп до жилищата под наем.

Още по темата

Макар че все още не са обявени подробни планове за квартала, ангажиментът към строителство на дървени сгради може да предложи многобройни ползи. Тъй като дърветата могат да се засаждат отново, дървесината е възобновяем ресурс. А индустриалната дървесина, използвана в строителството, не изисква непременно зидарска обработка, което намалява количеството на необходимите материали и опростява процеса по строителство.

Построените от дърво сгради не само намаляват емисиите, те могат също така да съхраняват въглерод. Финландско изследване от 2020 г. установи, че ако 80% от строителството в Европа премине към дървесината като основен материал, количеството уловен въглерод ще се равнява на 47% от емисиите от бетонната индустрия на Стария континент.

Строителството на дървени сгради може също да помогне за ускоряване на завършването на новите сгради, тъй като много компоненти може да бъдат произведени предварително и сглобени извън планираната локация на сградата.

Макар че строителството в квартал „Мандела“ няма да започне до 2025 г. (а архитектурните проекти за жилищата все още не са представени), градските власти считат, че първите жилища в квартала може да са готови още през 2026 г.

Амстердам далеч не е единственият европейски град, който насърчава използването на повече дървесина в строителството. В скандинавските страни дървесината вече е предпочитан материал, а проектите до момента включват дървени небостъргачи в Норвегия и преустройството на цял градски район с използването на дървесина в Хелзинки.

Но като една от най-слабо залесените страни в Европа в Нидерландия дървесината не е съществен строителен материал в съвременната история. А потенциалната необходимост от внос на дървесина от други области намалява до известна степен устойчивостта на нидерландското дървено строителство, въпреки че Нидерландия предприема мерки за разширяване на горите.

Новият фокус на Амстердам, който вече даде на града 21-етажен жилищен небостъргач, може да показва ново насочване към мащабно дървено строителство.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *