• чт. ян. 20th, 2022

Равноправие на българите в РСМ, преди Скопие да започне преговори

Bychaspic

ян. 8, 2022

„Въпросът с равноправието на гражданите пред Конституцията и законите на дадена страна е фундамент на Европейския съюз. Това е основна европейска ценност. Ние очакваме, че всички тези неща ще се случат, преди Република Северна Македония да започне преговори и ще ви кажа защо смятаме така,“ каза в разговор за предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR, който ще бъде излъчен днес от 17.30 часа, Петър Колев, председател на политическа партия Граждански демократичен съюз в РСМ.

Още по темата

7 яну 2022 16:37

72

5 яну 2022 21:15

126

В понеделник президентът Радев свиква КСНС по темата. Преди това заседание седемте организации на македонските българи от РСМ се обърнаха с писмо до президента, премиера, председателя на НС и парламентарно представени политически сили България да не прави отстъпки на Скопие, а да държи на гаранции за изпълнение на условията и Договора от 2017 г.

„Съществува декларация от 1999 г. между премиерите Георгиевски и Костов. Тя никога не проработи. Това са и твърдения и аргументи на бившия премиер Костов и бившия премиер Георгиевски. Подписахме договор 2017 г. , който също така не работи. Затова ние смятаме, че този въпрос, особено въпросът с равноправието, правото на самоопределение, уважаването на нашата история, култура и език в Р Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени със съдържание, тоест решени, преди Р Северна Македония да започне преговори. Защото, за мое огромно съжаление, моята държава не спазва международни договори, особено тези, които са сключени с България,“ каза Колев в разговор с водещата Милена Милотинова и допълни: „Затова ние очакваме, че всички тези въпроси, които са спорни в този пакет от 6 точки, ще бъдат решени и ще бъдат изпълнени със съдържание, преди Р Северна Македония да започне преговори.“

Целият разговор и още по темата – днес от 17.30.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.