• ср. апр. 24th, 2024

Радев вика в петък Главчев и парламентарните групи за консултации

Bychaspic

апр. 4, 2024

На 5 април (петък) от 09:30 ч. в изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство.

Очаква се на срещата утре Димитър Главчев да представи пред държавния глава проектосъстав на служебен кабинет.

В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

„Президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок“, се посочва в чл. 99 от Конституцията.

Държавният глава провежда среща днес и с членовете на Централната избирателна комисия.

Миналата събота президентът Радев президентът Радев възложи официално на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

„Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни„, подчерта държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство. 

„Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функции“, гарантира пред Радев Главчев и допълни: „Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство“. 

Ще се стремим към избори „две в едно“, за да спестим и средства, и време на избирателите, каза още той. 

„Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, но от две-три години тази яркост избледня, а отпреди месеци съвсем я няма“, посочи още Главчев и още на 1 април се отдаде изцяло на подготовката и избора на служебен кабинет.

След получаването на мандата от Димитър Главчев спекулациите кои ще са министри започнаха. Неофициално, част от действащите вече са заявили готовност да останат на заеманите позиции. Сред тях са Калин Стоянов и Кирил Вътев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *