• вт. апр. 16th, 2024

Радев: Съгласие за преговори за членство на РСМ – без срокове, след резултати

Bychaspic

ян. 10, 2022

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

Това каза президентът Румен Радев след Консултативния съвет, посветен на евроинтеграцията на Западните Балкани и по-конкретно на Република Северна Македония и Албания. Участниците са препотвърдили готовността на Албания за започване на преговори за членство.

Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, подчерта Радев. По думите му са  необходими всеобхватни, насочени действия за възстановяване на доверието.

Президентът подчерта, че евроинтеграцията на Западните Балкани е стратегически интерес за страната ни.

В продължение на четири години след подписване на договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, посочи обаче той по отношение на РСМ

Преди 30 години България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, никога и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, изтъкна той.

Президентът благодари на всички участници в Съвета днес за постигнатия консенсус и подчерта, че е изключително важно политиците да имат единство.

Очаквайте подробности!

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *