• чт. мар. 28th, 2024

Разпитват екипажа на „Вера Су“, корабната документация вече е иззета

Bychaspic

окт. 4, 2021

Екипажът на заседналия край местността Яйлата товарен кораб „Вера Су“ продължава да е на борда. Днес се очаква той да бъде свален на сушата и разпитан от следовател от Окръжната прокуратура в Добрич.

От Окръжната прокуратура в Добрич предвиждат разпит на поне трима души – тези, които са били на вахта по време на произшествието, капитана или помощник-капитана, заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев, цитиран от БНР.

Морска администрация вече разполага с корабната документация и тя ще бъде приложена към досъдебното производство, допълни прокурор Бухчев.

Днес е 15-и ден, откакто турският кораб, плаващ под панамски флаг, заседна край Камен бряг. Втори ден продължава акцията по източването на част от горивото на плавателния съд. И към този момент желание за евакуация на екипажа от страна на капитана не е било заявено.

Извършва се и водолазен оглед, който да провери дали пробойната на кораба може да бъде запълнена.

Три баржи са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. Тази сутрин рано те са тръгнали от Италия, като се очаква през нощта или утре да пристигнат в България.

Тяхната задача ще бъде да извършат претоварването на част от товара на кораба, като това ще бъде направено по два начина, тъй като азотният тор, с който е натоварен плавателният съд, е както в насипно, така и вече във втечнено състояние.

Извършва се и непрестанно наблюдение на водата, като екипи на Басейновата дирекция и РИОСВ вземат проби в радиус от една миля около заседналия плавателен съд.

Очаква се днес катер на Гранична полиция да успее да се приближи до кораба, за да бъдат свалени и разпитани членове на екипажа. Вчера това не беше осъществено заради лошите условия.

Днес вятърът е по-слаб, със сила от около 6 м/сек. и пориви от 9 метра в секунда.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *