• чт. сеп. 21st, 2023

Разследват бившия британски премиер Дейвид Камерън за лобиране пред министри

Bychaspic

апр. 12, 2021

Във Великобритания започва официално разследване срещу експремиера Дейвид Камерън заради опити да лобира пред министри в полза на финансиста Лекс Грийнсил. Това съобщиха таблоидът „Sun“ и BBC, цитирани от Reuters, предаде DarikNews.

Разследването вероятно ще бъде независимо и извършвано от името на правителството, твърди BBC. Reuters посочи, че не е в състояние да провери достоверността на медийните публикации.

Докато Камерън е бил премиер през 2010-2016 г., австралийският банкер Грийнсил е бил поканен да работи за правителството, за да подобри неговата „ефективност“. След като напуска поста си, Камерън става съветник във финансовата компания на австралиеца, която сега е в несъстоятелност.

Според „Financial Times“ и „Sunday Times“ Камерън се е обръщал директно към министри, лобирайки за „Грийнсил кепитъл“, включително е изпращал есемеси на финансовия министър Риши Сунак и е уредил частна среща на питие между Грийнсил и здравния министър Мат Хенкок.

Ден по-рано в първото си изявление по случая Дейвид Камерън заяви, че в контактите си с настоящия кабинет не е нарушил нито етичния кодекс, нито правителствените правила. „Придържах се към правилата и намесата ми не доведе до промяна в позицията на правителството“, каза той. Камерън призна единствено, че комуникацията с правителството е трябвало да преминава през по-официални канали.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *