• нд. юли 21st, 2024

Ралито на жилищния пазар в Германия ще се забави, но евтините пари ще го подкрепят

Bychaspic

мар. 4, 2022
Ралито на жилищния пазар в Германия ще се забави, но евтините пари ще го подкрепят

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата на процъфтяващия имотен пазар в Германия се очаква отново да отбележат силен ръст през 2022 г. и макар че темпът ще се забави през идните години, ръстовете все пак се очаква да изпреварят общата инфлация, показва допитване на Ройтерс.

Както в по-голямата част от света, много германци прекараха значителната част от коронавирусната пандемия в работа от вкъщи и тези от тях, които можеха да си позволят да се установят в по-големи и скъпи имоти, стимулираха ръстове на цените на жилищата.

Годините на ултраниски лихви по ипотечните кредити също ги направиха по-евтини, с което хората могат да се установяват в по-голям дом или да навлязат на имотния пазар, когато са купувачи на първо жилище.

В исторически план жилищният пазар в Германия е доминиран от наематели, но желанието за инвестиции-убежище, както и действията на спекулантите, нараства през последните години, засилвайки бума на имотния пазар.

Още по темата

Членът на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел заяви през февруари, че банката трябва да обмисли растящите цени на жилищата, когато оценява инфлацията.

Голяма част от допитването е било осъществено преди нахлуването на Русия в Украйна, което може да забави или да ограничи решение на ЕЦБ за затягане на паричната политика. Това, от своя страна, може да подкрепи жилищния пазар в краткосрочен план.

Цените на жилищата са нараснали с около 10% миналата година и се очаква да се повишат с още 6,3% тази година, показва допитване на Ройтерс между 10 февруари и 2 март сред 16 експерти по имотния пазар. Този темп се очаква да се забави до 4,5% догодина и до 2,8% през 2024 г.

Инфлация

Инфлацията на потребителските цени обаче се очаква да достигне съответно 3%, 1,8% и 1,9% през 2022 г. и следващите две години, показа допитване на Ройтерс през януари, а новите очаквания за цените на жилищата следват тези от ноември, които бяха за ръст от 6% през тази година, 4% догодина и 2% през 2024 г.

„Цените на жилищата ще продължат да растат макар и с малко по-бавен темп от предишните години“, коментира Карстен Бржески, глобален ръководител на макроданните в ING.

„Както разминаването между търсене и предлагане, засилвано в момента от стагниращото предлагане, така и високите цени на материалите и на строителството, както и борбата срещу климатичните промени, в която енергийноефективните жилища играят основна роля, ще продължат да тласкат нагоре цените на жилищата през идните години“, допълва той.

Германия трябва да ограничи бума на цените на жилищата, като постави тавани върху ипотечните кредити и принуди банките да заделят повече капитали, съобщи миналия месец регулаторът за финансовата стабилност на ЕС.

„Съотношението между цените на жилищата и доходите е още по-високо, отколкото по време на жилищния бум през 90-те години на миналия век, особено в големите градове“, коментира Марко Вагнер, старши икономист в Commerzbank.

Помолени да определят достъпността на цените на жилищата в Германия по скала от 1 до 10, при която 1 е изключително евтини, а 10 – изключително скъпи, анализаторите са им поставили оценка 8. Това е в съответствие с предишна оценка и едно от най-високите средни равнища в сравнение с допитванията на Ройтерс за други големи жилищни пазари.

Участниците, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че ЕЦБ ще трябва да повиши лихвата си за рефинансиране до 1,50% тази година, за да забави значително дейността. В момента тя е нула и само 13 от 43 икономисти, участвали в отделно допитване на Ройтерс за политиката на ЕЦБ, са заявили, че очакват тя да нарасне толкова през тази година.

„За да се забави значително дейността, е необходимо рязко повишаване на лихвите, което не се очаква до такава степен“, коментира Пека Сагнер, икономист за жилищната политика и икономиката на имотния пазар в Германския икономически институт.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *