• ср. май 29th, 2024

Растящите лихви застрашават продажбите на жилища във Великобритания

Bychaspic

фев. 10, 2022
Растящите лихви застрашават продажбите на жилища във Великобритания

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на жилищния пазар във Великобритания е нараснало миналия месец до най-високата си точка от май, но брокери на недвижими имоти предупреждават, че повишаването на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) може да откаже купувачи и да засили вече рекордния ръст на нуждата от имоти под наем, пише Bloomberg.

Допитване на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) установи, че ръстът на цените се е ускорил през януари, воден от Северозападна и Югозападна Англия, а наличните жилища за продажба остават ограничени.

Търсенето на наеми е нараснало с най-бързия си темп от поне 1999 г. насам, тъй като закупуването на имот става все по-недостъпно за мнозина.

Допитването е проведено преди решението на АЦБ от 3 февруари да повиши лихвите до 0,5% и да сигнализира, че предстоят още увеличения.

Още по темата

„Има неизбежна въпросителна за последиците върху нагласите на купувачите на жилища от растящите лихви, водещи до нарастване на разходите за живот“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS.

Цените на жилищата във Великобритания нарастват бързо след началото на пандемията, стимулирани от данъчното облекчение на правителството и желанието за повече площ. Но перспективите изглеждат несигурни през 2022 г., тъй като хората се борят с инфлацията, достигнала 30-годишен връх, по-скъпите ипотечни кредити и задаващото се повишаване на енергийните цени и на данъците през април.

В доклада Дейвид Несбит от компанията D.M. Nesbit & Company в Портмут отбелязва, че „растящите лихви и разходи на домакинствата“ създават безпокойство, а Крис Тремелън от Property Consultant в Саутхемптън предупреждава, че „волатилната политическа сцена във Великобритания и ръстът на лихвените проценти ще повишат търсенето на имоти под наем“.

По-рано тази седмица ипотечният кредитор Halifax предупреди, че ръстът на цените на жилищата, който по последни официални данни достига 10% на годишна база, вероятно ще се забави значително въпреки ограничения брой жилищни имоти, излизащи на пазара, припомня Ройтерс.

Рубинсън определя като „леко тревожен“ факта, че индикаторите на RICS за цените на жилищата и на наемите за идните 12 месеца са доближили връхната си точка едновременно. Това според него показвало, че пикът е близо.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *