• вт. юни 25th, 2024

Растящите лихви помрачават перспективите пред британския жилищен пазар

Bychaspic

май 9, 2022
Растящите лихви помрачават перспективите пред британския жилищен пазар

Снимка: Bloomberg LP

Британският жилищен пазар се готви за трудности, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити засилват кризата с разходите за живот, която ограничава достъпността за купувачите на имоти, пише Bloomberg.

Ипотечните кредитори следват Английската централна банка (АЦБ), като повишават лихвите спрямо историческото им дъно. Това оскъпява придобиването на жилище в момент, когато цените на всичко – от енергията до дрехите, преживяват най-тежката си инфлация от 80-те години на миналия век.

Евтиният дълг повишава цените на жилищата, като средната им цена в Лондон сега е 530 хил. паунда.

Преходът към жилищни заеми с фиксирана лихва в последните няколко години предпазва 80% от притежателите на ипотечни кредити от непосредствено сътресение. Но по-високите лихви ще станат факт с изтичането на срока на тези заеми и кредитополучателите ще бъдат принудени да рефинансират, вероятно при значително по-високи лихви.

„Явно е, че структурата на ипотечния пазар се променя, така че промените в политиката се отразяват малко по-бавно на лихвите по ипотечните кредити, отколкото в миналото“, коментира главният икономист на АЦБ Хю Пил.

Повишените разходи вече се усещат от двата милиона домакинства с променливи лихви. Всяко увеличение с четвърт пункт добавя над 30 паунда към месечните вноски по обичаен ипотечен кредит с 25-годишен срок, изтеглян сега. За новите кредитополучатели исторически ниските лихви вече не са налични.

Миналия четвъртък АЦБ повиши основната си лихва за четвърти път от декември до 1%, най-високото ниво от 2009 г. насам. Тя също така предупреждава за двуцифрена инфлация и растящ риск от рецесия.

Това допринася за една от най-тежките години в историята за жизнения стандарт във Великобритания.

Последното предупреждение дойде от ипотечния кредитор Halifax, който миналия петък съобщи, че натискът пред по-широката икономика не може да бъде пренебрегван, въпреки че цените на имотите нараснаха за десети пореден месец.

„Растящите лихви и инфлацията затягат още повече бюджетите на домакинствата, така че е вероятно темпът на нарастване на цените на жилищата да се забави до края на тази година“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор в Halifax.

Сходни перспективи бяха очертани и от Nationwide Building Society, която съобщи, че намаляването на доходите на домакинствата само ще се задълбочава.

Други данни, публикувани миналата седмица, показаха, че одобрените ипотечни кредити значително са намалели през март спрямо година по-рано, а разходите за обслужване на ипотечните кредити растат повече от когато и да било в последните шест години.

Евтините пари предизвикаха жилищен бум, който повиши цените на имотите с 80% от финансовата криза през 2008 и 2009 г. насам. Те позволяваха на кредитополучателите да вземат все по-голям дълг, като средната сума на новите ипотечни кредити достигна рекордните 237 хил. паунда (290 хил. долара) през март.

Набирането на първоначална вноска остава най-голямото препятствие за навлизането на имотния пазар, особено в Лондон, където средното жилище сега струва много над 500 хил. паунда, почти два пъти повече от средното национално равнище.

Но макар дълговото бреме да остава стабилно, заради растящите лихви повече хора може да срещнат трудности с плащанията.

Делът на домакинствата, които губят 40% или повече от доходите си преди данъци в разходи за обслужване на дългове, мярка за потиснат дълг, наблюдавана от АЦБ, може да достигне нива, които са виждани за последно през 2006 г., в навечерието на финансовата криза, ако лихвите се покачат до около 2,5%. Паричните пазари очакват подобно ниво през първото полугодие на следващата година.

Анализаторите и АЦБ обаче очакват забавяне спрямо вихрения темп на растеж миналата година, а не спад на цените.

Сред факторите, които подкрепят пазара, са силен пазар на труда и натрупаните спестявания по време на пандемията. EY ITEM Club отбеляза, че кризата с разходите за живот засяга най-тежко домакинствата с ниски доходи, които е по-вероятно да живеят под наем, отколкото да притежават жилище.

„Хората, които очакват голяма корекция на цените на имотите, вероятно ще бъдат разочаровани“, коментира Мартин Бек, главен икономически съветник в компанията за икономически прогнози.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *