• пн. окт. 2nd, 2023

Раул Кастро се оттегли от ръководството на управляващата партия в Куба

Bychaspic

апр. 17, 2021

Раул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа партия на по-младото поколение на партийния конгрес, който започна в петък, слагайки край на шестте десетилетия на ерата „Кастро“ в комунистическата латиноамериканска страна, предава Reuters.

В речта си, откриваща четиридневното събитие, 89-годишният Кастро заяви, че новото ръководство ще бъде „лоялно на партията с десетилетия опит, произлязло от редиците й и изпълнено със страст и антиимпериалистичен дух“.

Кастро беше казал на предишния конгрес на партията през 2016 г., че това ще бъде последният мандат, воден от „историческото поколение“, което се бори в Сиера Маестра, за да свали подкрепяния от САЩ диктатор по време на революцията през 1959 г.

Той вече предаде президентството на страната през 2018 г. на Мигел Диас-Канел (60).

Новото поколение лидери, което не се е „доказало в революционната борба“, ще има пред себе си трудна задача. Смяната на поколенията се случва на фона на най-тежката икономическа криза в страната след разпадането на Съветския съюз и с признаци на нарастващо разочарование, особено сред по-младите кубинци.

Самият Раул Кастро стана временно изпълняващ длъжността президент, когато брат му Фидел се разболя през 2006 г., а по-късно и през 2011 г., по-младият Кастро стартира редица социални и икономически реформи, за да отвори към света една от последните комунистическите страни,но тези реформи по-късно спряха, коментира агенцията.

Източник „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *