• вт. юни 25th, 2024

Рекордни приходи от гербов налог във Великобритания в края на 2021 г.

Bychaspic

фев. 7, 2022
Рекордни приходи от гербов налог във Великобритания в края на 2021 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Купувачите на жилища във Великобритания са платили повече за гербов налог през последните три месеца на 2021 г., отколкото през което и да е друго тримесечие в историята, като са осигурили близо 3 млрд. паунда на финансовото министерство. Това разкрива колко трескаво е било търсенето на жилищния пазар на Острова в края на миналата година, пише Financial Times.

Това е първото тримесечие, в което правителството е успяло да извлече пълна полза от бума на жилищния пазар през пандемията, след като приходите намаляха по време на ваканцията от гербовия налог в Англия и Северна Ирландия от юли 2020 г. до септември 2021 г.

Рекордните приходи от гербов налог в размер на 2,95 млрд. паунда са били постигнати въпреки необходимостта някои купувачи на жилища да побързат да финализират покупките си през предходното тримесечие, за да спестят от разходи преди изтичането на ваканцията.

Още по темата

Нивото на трансакциите с гербов налог през четвъртото тримесечие е намаляло с 10 на сто спрямо предходните три месеца и с 13% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. Но след изтичането на ваканцията данъкът отново е бил наложен върху 73 хил. продажби на жилища, което е ръст с 66% на трансакциите с гербов налог спрямо година по-рано, сочат изчисления на консултантската компания Savills.

Приходите от гербовия налог между октомври и декември са с 348 млн. паунда повече от предишния рекорд за тримесечие от 2,6 млрд. паунда през третото тримесечие на 2017 г. Постъпленията са били стимулирани и от силното търсене на по-скъпи домове, които имат по-високи равнища на гербовия налог.

Броят на продажбите на жилища на цена над 1 млн. паунда е нараснал с 36% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. Гербовият налог за жилища на цена от 2 млн. паунда е 153 750 паунда или 213 750 паунда, ако жилището бъде купено като втори дом или за отдаване под наем.

Цените на жилищата са друг фактор. Те нараснаха рязко по време на пандемията, тласкайки повече жилища към по-висок диапазон на гербовия налог, тъй като хората търсеха подходящи за живот домове по време на блокада с повече външни площи или имоти, които са по-добре приспособени за работа от вкъщи.

Макар че цените на жилищата продължиха да растат през януари, според данни на кредитора Nationwide, икономисти и експерти в жилищния пазар прогнозират, че трескавото пазаруване ще отслабне тази година под влиянието на повишаващите се лихви и намаляващата достъпност.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *