• вт. юни 25th, 2024

Рисковете пред бизнес имотите в Швеция не спират да растат

Bychaspic

ное. 29, 2022

Книжата на имотните компании, листнати в Стокхолм, са загубили над 40% от стойността си тази година

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Рисковете пред сектора на бизнес имотите в Швеция растат, тъй като повишаването на лихвите подкопава рентабилността и увеличава проблемите с рефинансирането на дълга, съобщи финансовият регулатор в страната, цитиран от Bloomberg.

След като Шведската централна банка реагира на ускоряващата се инфлация чрез бързо повишаване на лихвите, компаниите за бизнес имоти са изправени пред растящи разходи и предизвикателства с рефинансирането на дълг с настъпващ падеж. Книжата на имотни компании, листнати в Стокхолм, са загубили над 40% от стойността си тази година и регулаторът Finansinspektionen заяви, че „вече високите рискове в сектора продължават да се увеличават“.

„Растящите лихви намаляват рентабилността на компаниите за бизнес имоти“ и вероятно ще доведат до корекции към понижение на цените на имотите, а това ще предизвика по-високи съотношения между дълга и собствения капитал, отбеляза Finansinspektionen в издавания два пъти в годината доклад за финансовата стабилност. „Редица силно задлъжнели компании за бизнес имоти сега се стремят да намалят дълга си. Подобна корекция е необходима, но тя се случва в момент, когато секторът вече е под натиск“.

Ситуацията с финансирането при имотните компании е наблюдавана с притеснение от властите, включително Riksbank. Централната банка предупреди, че спадащите цени на имотите може да отприщят спирала, която да доведе до загуба на кредити от банките и до проблеми, които ще се усетят от цялата финансова система.

Finansinspektionen съобщи още, че рисковете за стабилността, свързани с дълга на домакинствата, са се повишили, тъй като „растящите лихвени разходи“, високата инфлация и високите цени на енергията ще доведат основно до намаляване на потреблението от домакинствата.

Цените на жилищата в Швеция са се понижили повече в последните девет месеца от който и да било друг период от началото на 90-те години на миналия век.

Междувременно Swedbank съобщи, че възприема нови климатични цели, които според банката ще поставят голямото мнозинство от кредитния ѝ портфейл в унисон с тавана за глобалното затопляне от 1,5 градуса по Целзий до 2030 г..

Базираната в Стокхолм банка е най-големият ипотечен кредитор в Швеция и също така има силна експозиция към бизнес имотите и жилищните кооперации. Затова тя се надява, че целите ще имат най-голямото въздействие от гледна точка на намаляване на емисиите в тези области, съобщи Фредрик Нилзен, ръководител на устойчивото развитие в Swedbank.

„Има много имотни компании в Швеция, които все още не са ускорили своята енергийна ефективност и не са направили необходимите инвестиции“, отбеляза Нилзен. Но на настоящия фон от ускоряваща се инфлация, лихви и цени на енергията „виждаме напълно различен интерес в приемането на тези мерки“, допълни той.

Банката вече се е ангажирала с целите за собствената си бизнес дейност, както и за капитала, управляван от инвестиционното ѝ подразделение, Swedbank Robur. Климатичните цели ще се отнасят за ипотеките, както и за редица бизнес сектори и се основават на методология на Партньорството за финансови отчети за въглеродни емисии (PCAF).

За ипотечните кредити се използва сходна методология като при бизнес секторите. Потреблението на енергия от актива – дома, се измерва с информация от енергийни сертификати, издадени от правителствена агенция, или се изчислява чрез други данни като източник на отоплението на сградата и размера ѝ.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *