• ср. май 29th, 2024

Ритейл парковете движат пазара на търговски площи у нас

Bychaspic

авг. 2, 2023

Наемите на логистични имоти са отбелязали умерен ръст през второто тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Активността на пазара на търговски площи у нас продължава да нараства през второто тримесечие, воден основно от динамиката при ритейл парковете. Общият обем на новоподписаните договори за отдаване под наем е достигнал 60 хил. кв. м, като от тях 60% са за площи в ритейл паркове, а други 34% – за обекти в търговски центрове. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

„Експанзията на търговците в ритейл паркове остава основен двигател на пазара, но отчитаме и задоволителна динамика в търговските центрове. Тези трендове водят до ръст в заетостта, въпреки мерките за оптимизация на площите, които взеха някои търговци на модни стоки. В краткосрочен план очаквам наемната активност да продължи, което вероятно ще доведе до плавен ръст на наемните нива. Тя отново ще бъде движена главно от ритейл парковете, като до края на годината се очаква откриването на още шест такива обекта с 60 хил. кв. м РЗП”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

В дългосрочен план допълнителни 180 хил. кв. м са в процес на изграждане, се казва още в анализа на компанията. През изминалото тримесечие на пазара се появиха два нови ритейл парка с обем от 35 хил. кв. м. Динамиката се дължи в голяма степен на дискаунт веригите, които разширяват дейността си, бюджетните брандове за облекло и спортните магазини.

След ръста в предходното тримесечие към момента наемните нива в търговските центрове в София остават стабилни – 36 евро на кв.м. От Cushman&Wakefield Forton отчитат потенциал за ръст през следващите месеци поради намаляването на свободните площи. Доходността от първокласни площи в столицата остава непроменена на нива от 7,5%.

Ръст на наемите на логистични площи

Умерен ръст в наемите на логистични обекти отчитат от компанията. В обектите с площ над 10 хил. кв. м нивата нарастват до 5,20 евро на кв. м, докато при по-малките площи – до 5,60 евро на кв. м. Доходността от първокласни логистични имоти остава непроменена на нива от 7,25% през тримесечието. Негативни фактори за наемателите са ръстовете на наемните нива, а за инвеститорите – ръстът на строителните разходи.

Основна цел за преодоляване на настоящите затруднения ще бъде управлението на рисковете и несигурността, правилната комуникация и консултация със страните, счита консултантската компания.

„Причината за движението на наемите във възходяща посока е главно в индексацията на наемните цени и незначителните нива на свободни площи за отдаване под наем. Очаква се намаляване на нови проекти за отдаване под наем заради високите строителни разходи. Поради същите обстоятелства е възможно да бъдат засегнати и новите индустриални проекти за собствено ползване, както и Build–to–suit проектите”, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Cushman&Wakefield Forton.

Общият обем новозавършени проекти през второто тримесечие е 82 хил. кв. м, повечето от които са инвестиции за собствено ползване. Усвоените площи за периода възлизат на 61 хил. кв. м. Наличните логистични площи са се увеличили незначително, а свободните са останали непроменени спрямо предходните периоди – на нива от 1,5%. Очаква се няколко нови логистични сгради в процес на строителство да допринесат за увеличаване на предлагането на площи за отдаване под наем.

Нарастващите цени на наемите и растящите лихвени проценти наред с малкото свободни сгради и такива в процес на строителство създават очаквания за плавно забавяне на активността на пазара.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *