• пт. сеп. 29th, 2023

Росен Желязков: Борисов ще бъде нашият кандидат за премиер, когато ни бъде връчен мандатът

Bychaspic

апр. 8, 2021

ЦИК се произнася днес, ясно е, че ГЕРБ е победител в тези избори, каза пред бТВ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Анализаторите говорят така, сякаш ГЕРБ е загубил изборите. Другите, които не могат да съставят правителство, се обявяват за победители. Но имаме голямо незивестно – партията на Слави Трифонов. Важно е в тези трудни моменти да има модел на управление. В пандемична обстановска имахме висока избирателна активност и добро представителство в парламента. Г-н Трифонов никога не е спирал да бъде политик от екрана, 10-15 години. Така си обяснявам успеха му. Има обаче момент, в който трябва да се поеме отговорността

В столицата има ясни тенденции, свързани с градската десница, бих я нарекъл левица, защото колаборацията с БСП по някои въпроси е ясна. ГЕРБ печели 24 избирателни района от 31, това е успех. Ще стана народен представител от София, това е моят избор. Докато се стигне до кабинет, трябва да се мине през консултации. Когато президентът връчи мандата на Борисов, започват те. Ще направим предложения, свързани с нашата политика. Ако получим мнозинство, ще внесем в парламента кабинета. Ако не получим мнозинство, ще върнем мандата.

Бойко Борисов е опитен политик и ще започне консултации, той ще бъде нашият кандидет за премиер, когато му бъде връчен мандата. Има важни теми, които трябва да бъдат дискутирани. Трябва да се види програмата на „Има такъв народ“ и тогава ще видя дали ще бъда от десетте депутати, които биха ги подкрепили, каза Желязков.

Вариантът да сме опозиция не би трябвало да учудва никого. Винаги, когато се появи лидерът на БСП и заговори за концесия, в следващите минути се появява и лидерът на Демократична България. Нещо като комсомолска оргатнизация, каза Желязков.

Поводът – кабинетът одобри вчера решението на министъра за изменение на концесионния договор за „Летище София“. Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета. 

4 месеца е била извършена проверка и от Европейската комисия. Наред с това има потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки, като 4 от тях са международни финансови институции – ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка.

„Имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, заяви Желязков.

По думите му при подобно развитие, държавата ще се лиши от 660 млн. лева, ще се създадат рискове за изпълнението на държавния бюджет, а също така най-голямото ни летище няма да има възможност да бъде конкурентно като тези в съседните държави.

Росен Желязков изтъкна още, че в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията. „Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, заяви Желязков и добави, че само за първите два месеца на тази година загубите заради силно намалелия трафик и силно намалелия пътникопоток при постоянни разходи на летището са в размер на 11 милиона лева.

„Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии“, припомни транспортният министър.

Росен Желязков изтъкна още, че с днешното решение се приема също, че ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения.

Нека да има Народно събрание, за да се види всичко по тази сделка, което не успяха за толкова години да прочетат и тогава да сезират Сметната палата и Европейската комисия. Не да говорят под прозорците на министерския съвет, облечени в ямурлучета и притеснени да влязат вътре.

Щуротиите, които слушаме за национална сигурност за тази концесия, ако се развали, държавата ще върне взетото и ще трябва да покрива загубите на „Летище София“. Лъжа е, че ще се вдигат летищните такси и цените, категоричен беше той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *