• сб. апр. 13th, 2024

Русия започна военноморско учение в Черно море, на западните рубежи са прехвърлени три армии

Bychaspic

апр. 14, 2021

Отряд бойни кораби на Черноморския флот на Русия излезе в открито море за артилерийска тренировка, съобщава ТАСС. Ученията са част от контролната проверка на зимното обучение, уточняват от руското винистерство на отбраната.

„Отряд кораби в състав фрегатата „Адмирал Макаров“, малките ракетни кораби „Грайворон“ и „Вышний Волочек“, ракетният кораб на въздушна възглавница „Самум“, миночистачът „Иван Голубец“, както и големи десатни съдове, излезе от базите си и проведе тренировка по преодоляване на минни заграждения“, се казва в съобщението на руското МО.

В съобщението се уточнява, че „в открито море екипажите ще проведат артилерийски стрелби по надводни и въздушни цели“. В маневрите ще бъдат задействани и самолети и вертолети от морската авиация и ПВО на Черноморския флот.

Случайно или не, днес и утре се очаква в акваторията на Черно море да навлязат американските разрушители „Доналд Кук“ и „Рузвелт“.

Вчера руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Съединените щати да стоят по-далеч от полуостров Крим и руското черноморско крайбрежие, като подчерта, че това е за тяхно добро.

А министърът на отбраната Сергей Шойгу в хода на работно съвещание в Североморск заяви, че САЩ и техните съюзници в НАТО усилват морските и сухопътните си групировки в Арктика и увеличават военната си активност около руските граници.

„В Полша и Балтика се подсилват групировките на САЩ, двукратно е увеличена интензивността на въздушното разузнаване“, отбеляза Шойгу.

Военният министър добави, че ежегодно в Европа се провеждат до 40 големи учения, които имат явна антируска насоченост. А през пролетта започна най-голямото за последните 30 години учение на НАТО „Defender Europe – 2021“.

„В момента се прехвърлят американски войски от континентална Северна Америка през Атлантика към Европа. Върви предислоциране на войски към руските граници. Основните сили се концентрират Причерноморието и Балтийския регион. В непосредствена близост до нашата територия ще бъдат съсредоточени 40 000 военнослужещи и 15 000 единици бойна техника, в това число стратегическа авиация“, отбеляза министър Шойгу.

„Реагирайки на заплащващата Русия активност на Алианса, ние предприехме съответните мерки“, отбеляза Шойгу и уточни, че е проведена внезапна проверка на бойната готовност на войските от Западния и Южния военни окръзи.

За три седмици на западните рубежи на Руската федерация са прехвърлени две армии и три съединения на въздушно-десантните войски за изпълнение на учебно-бойни задачи.

Понастоящем въпросните войскови съединения са задействани в учения. Очаква се маневрите да завършат в рамките на две седмици, обобщи Сергей Шойгу.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *