• чт. сеп. 21st, 2023

Русия обяви за „расистка“ забраната руски граждани да внасят своите автомобили и някои стоки в ЕС

Bychaspic

сеп. 11, 2023

Русия обяви за „расистка“ забраната руски граждани да внасят своите автомобили и някои стоки в ЕС, а съюзник на президента Владимир Путин дори предложи като ответна мярка да бъдат прекъснати всички дипломатически отношения с блока, предадоха Ройтерс и БТА.

В обяснителна бележка към правилата си за санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, Европейската комисия заяви, че на руските граждани временно се забранява да внасят някои лични вещи или превозните си средства в страните от 27-членния ЕС.

Според анекса се забранява също и внос на редица стоки, които биха могли да бъдат с двойна употреба, наред с по-обикновени вещи като гримове, паста за зъби, дезодоранти, тоалетна хартия и мобилни телефони.

„Просто е расизъм“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод препоръките на ЕК. „Това е чисто и просто расизъм“, каза тя.

„Какво трябва да направим? Със сигурност не трябва да въвеждаме ответни ограничения за гражданите на ЕС, ние не сме расисти“, каза бившият руски президент Дмитрий Медведев. „По-добре би било просто да преустановим дипломатическите отношения с ЕС за известно време“, добави той.

Според някои руснаци Западът попада в клопката на Кремъл, като обявява всички руски граждани за врагове, които трябва да бъдат наказани и изгонени заради една война, за която никой не ги е питал. Кремъл обикновено твърди, че руснаците са незаконно дискриминирани на Запад в условията на вълна от русофобия.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *