• нд. юли 21st, 2024

Руската диаспора в Дубай се разширява, Абрамович също търси жилище там

Bychaspic

мар. 25, 2022
Руската диаспора в Дубай се разширява, Абрамович също търси жилище там

Снимка: Bloomberg LP

В най-лъскавите квартали на Дубай брокери на недвижими имоти казват, че запитванията от руснаци, които търсят вили и апартаменти, са нараснали главоломно. Сред тях е и Роман Абрамович, магнатът, който притежава футболния клуб Челси, пише Bloomberg.

Макар че настоящото местонахождение на руския милиардер не е публично известно, през последните седмици той търси жилище на изкуствения остров във формата на палма Палм Джумейра в Дубай. Мястото е осеяно с луксозни имоти, съобщават запознати с въпроса източници.

Интересът на магната към емирството е поредният знак, че все повече руснаци се насочват към града държава, докато други предпочитани юрисдикции налагат санкции и забраняват достъпа на някои от сънародниците им.

Адвокати на руски бизнесмени казват, че някои опитват да придвижат активи към ОАЕ, от което е част и Дубай. Специалисти в авиацията са установили, че самолети, принадлежащи на руски магнати, включително на Абрамович, пристигат в града, въпреки че не е ясно кой е на борда им. Великобритания и ЕС наложиха санкции на Абрамович, но в ОАЕ няма наложени ограничения.

ОАЕ възприема предпазлива политическа позиция, която цели да запази отношенията с Русия за изненада на западни представители. Държавата в Персийския залив се въздържа по предложена от САЩ резолюция в края на февруари, осъждаща нашествието на Русия в Украйна, в Съвета за сигурност на ООН, като заяви, че резултатът от гласуването е предвидим.

Докато суперяхти, имоти и самолети с предполагаеми връзки с Кремъл са изземвани в цяла Европа, директни полети продължават да кацат от Москва в Дубай, където не са наложени санкции.

Но възмущението заради действията на руския президент Владимир Путин привличат и неочаквано внимание към политиката на отворени врати на града държава.

Още по темата

Още преди войната в Украйна ОАЕ беше в светлината на прожекторите заради притока на международни пари. Глобалният регулатор на финансовите престъпления – Специалната група за финансови действия, постави страната по-рано този месец в сивия си списък, т.е. сред юрисдикции като Панама и Южен Судан, които според групата не правят достатъчно, за да предотвратят притока на мръсни пари.

Сега когато парите се стичат от Москва, някои представители на американското финансово министерство са притеснени, че Трансграничната система за междубанкови разплащания (CIPS), смятана за потенциален конкурент на международната SWIFT, може да се превърне в ключов инструмент за руснаците да пренасочват парите си към ОАЕ, използвайки офшорния юан, за да заобиколят американските санкции, съобщават запознати източници.

Говорител на Абрамович заяви на 28 февруари, че магнатът опитва да помогне да се постигне край на войната. Wall Street Journal съобщи тази седмица, че украинският президент Володимир Зеленски е посъветвал американския си колега Джо Байдън да се въздържи от включването на Абрамович в списък със санкции, защото той може да се окаже полезен за продължаването на усилията за постигане на мир.

Къде е Абрамович в момента?

Един от частните самолети на магната е в Дубай през март, сочат данни на сайта за проследяване на самолетите ADS-B Exchange.

Дубай вече е предпочитана дестинация за много руснаци, като привлича десетки хиляди руски туристи на месец. Руски сладолед се продава в популярен крайбрежен комплекс в града. Деликатеси като руска сметана и извара може да се намерят в някои хранителни магазини.

Дори някои руснаци с прозрачни източници на доходи и без връзки с държавните власти се страхуват, че може да бъдат сбъркани със санкционирани бизнесмени или че активите им може да бъдат отнети, казва Дария Невская, партньор в правната кантора FTL Advisers в Москва, която обслужва богати руснаци. Някои руски богаташи опитват да преструктурират собствеността на активите си, „за да не бъдат въвлечени в лов на вещици“, допълва тя.

Невская пристигнала неотдавна в Дубай, защото компанията отчита ръст на търсенето от руснаци да регистрират компании в ОАЕ, за да задържат активите си, включително финансови.

Помогна ли COVID на Дубай да расте?

След началото на нашествието в Украйна географското местоположение на Дубай между изтока и запада, бързото издаване на работни визи и развитата инфраструктура правят града привлекателен не само за богати руски бизнесмени, а също и за видни международни работодатели. През последните седмици Goldman Sachs премести служителите си в Дубай от Москва в отговор на нашествието, съобщават запознати източници. Главният изпълнителен директор на Visa заяви във вторник, че компанията е преместила над сто служители и техните семейства от Русия в Дубай.

Това се случва, след като близкоизточният хъб постигна голям напредък в привличането на нов бизнес и инвеститори с реакцията си на COVID. През последните месеци ОАЕ е сред водещите три места в индекса за устойчивост на COVID на Bloomberg благодарение на високия процент ваксинирани, отворените за пътуване маршрути и относително ограничените вълни на вируса. Дубай обяви и поредица от реформи по време на пандемията, за да подсили позициите си на финансов център, като предостави хиляди дългосрочни визи на ръководители в опит да ги обвърже за по-дълго време с емирството.

Това помогна на свободната финансова зона на емирството, Дубайския международен финансов център, да привлече почти хиляда новорегистрирани компании през 2021 г., което е рекорд. Той също така отбеляза най-високите си приходи и оперативна печалба в историята.

Защо Дубай е гледан под лупа?

Градът явно става все по-привлекателен и за богати руснаци. Търсенето от руснаци на имоти в Дубай е нараснало с 40% от началото на март спрямо февруари, съобщи руският вестник „Комерсант“, като се позова на данни на имотната компания Golden Brown Group.

Невская казва, че популярен начин за руснаците да получат виза за местожителство в емирството е чрез покупката на имот на стойност 5 млн. дирхама (1,5 млн. долара), а по-евтиният вариант е да получат виза чрез създаване на компания.

„Ако говорим в абсолютни цифри за местожителство в ОАЕ, търсенето от руснаци е нараснало със 100%“, казва Полина Кулешова от консултантската компания за получаване на местожителство и гражданство Henley & Partners.

Притокът на руснаци ще засили значението на Дубай, но може също така да усложни отношенията с дългогодишния съюзник САЩ, съобщават запознати източници. Американското финансово министерство изпрати две високопоставени делегации в ОАЕ в края на миналата година, за да отправят предупреждение към страната, че отслабва глобалната програма за санкции на Вашингтон.

В същото време други дестинации също привличат руски граждани. В Израел брокери на недвижими имоти и адвокати по имиграционните въпроси казват, че са получили запитвания от хиляди руснаци с еврейско потекло.

Финансовият център на близкия Катар е смятан за алтернативна дестинация за несанкционирани руски компании, за да откриват представителства и да пренасочват средства от чужбина, казва запознат с въпроса източник. Свободната зона на Катар е получила множество запитвания от руски собственици на бизнес в последните няколко седмици.

Засега притокът на руснаци подкрепя бума на луксозните имоти в Дубай. Във фоайетата на хотелите звучи руска реч, а собственик на автокъща, пожелал да остане анонимен, наема още рускоговорещи служители, след като регистрирал голям ръст на търсенето на луксозни коли от имигранти от Москва.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *