• вт. май 17th, 2022

Руският RuTube е ударен за втори пореден ден от хакерска атака след Деня на победата

Bychaspic

май 10, 2022

Във вторник руският отговор на YouTube – RuTube е блокиран за втори пореден ден заради кибератака, чието провеждане се свързва с вчерашното честването на годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Обикновено пълен с видео съдържание, сайтът на RuTube в момента е черен, с кратко съобщение, което гласи: „Внимание! Сайтът е в процес на техническа работа. Сайтът беше атакуван. В момента ситуацията е под контрол. Потребителските данни са запазени“.

Хакерската атака започна в понеделник, голям национален празник, когато Русия отбеляза 77-ата годишнина от съветската победа над Адолф Хитлер, а президентът Владимир Путин произнесе реч, сравняваща тази борба с настоящата руска война в Украйна.

„Някой наистина искаше да попречи на RuTube да покаже парада на Деня на победата и празничните фойерверки“, заявиха от RuTube. „Не е грях да си спомним битките, които нашите момчета спечелиха. Битката за RuTube продължава“, съобщава Ройтерс.

Сайтът описва кибератаката като най-лошата в неговата история.
При отделен инцидент в понеделник менютата на руската сателитна телевизия бяха хакнати, за да покажат на зрителите в Москва съобщения за събития в Украйна, включително „Имате кръв по ръцете си“, според скрийншотове, получени от Ройтерс.

Уебсайтовете на държавни компании и новинарските сайтове в Русия са подложени на спорадични хакерски атаки, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари, като хакерските набези често имат за цел да покажат информация, която е в противоречие с официалната позиция на Москва за това, което тя нарича „специална военна операция“.
RuTube каза, че голям екип работи за възстановяване на услугата, и отрече съобщенията, че компанията е загубила изходния код на уебсайта.

Дългото прекъсване донякъде обяснява защо Русия все още не е блокирала YouTube на компанията Alphabet Inc., въпреки многократно глобяване и предупреждение на американската служба за премахването на някои подкрепяни от държавата руски канали и за неизтриването на съдържание, което Москва счита за незаконно.
От началото на март Русия ограничи достъпа до Twitter, Facebook и Instagram.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.