• нд. юли 21st, 2024

Ръстът на оборота в строителството в Германия се свива за втори пореден месец

Bychaspic

ян. 10, 2022
Ръстът на оборота в строителството в Германия се свива за втори пореден месец

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Темпът на растеж на оборота в строителството в Германия се е забавил през октомври, показват данните на федералната статистика Destatis. През десетия месец на 2021 г. оборотът в строителството е нараснал с 3,4% на годишна база. За сравнение – ръстът през септември е бил в размер на 5,6 на сто.

Така темпът на растеж доближава нивата от април 2021 г., когато той се е равнявал на 3,3%, като това е второто поредно свиване в ръста на показателя. От публикуваните до момента данни става ясно, че най-голям ръст на оборота е имало през август, когато той се е увеличил със 7,8% на годишна база.

Графика: Destatis

В края на октомври 2021 г. броят на заетите в строителството е нараснал с 1% на годишна база, като темпът на покачване остава без промяна спрямо предходния месец на 2021 г.

Данните на базирания във Висбаден статистически институт показват още, че през ноември индексът на цените в строителството за новите жилищни сгради се е повишил с 14,4% спрямо ноември 2020 г. За сравнение – през август индексът е отбелязал ръст от 12,6 на сто спрямо същия период предходната година.

Показателят за офис сградите е нараснал с 15% за година, докато този за промишлените сгради – с 15,6 на сто.

Индексът за пътното строителство се е повишил с 9% на годишна база.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *