• ср. юли 24th, 2024

Р. Александрова: Запазването устойчивостта на имотния пазар е от най-големите предизвикателства

Bychaspic

май 12, 2022
Р. Александрова: Запазването устойчивостта на имотния пазар е от най-големите предизвикателства

Снимка: Сандер Корект

На 17 май на официална тържествена церемония в хотел „Хаят“ ще бъдат отличени победителите сред най-успешните агенции и експерти в имотния сектор за изминалата 2021 г. в седмото издание на „Годишните награди на Imoti.net“. Наградите имат за цел да допринесат за по-голямата разпознаваемост и видимост на добрите компании в имотния сектор сред обществото. Паралелно с това, единственият национален конкурс за недвижими имоти в страната помага на потребителите и клиентите на агенциите в сектора да се насочат към услугите на доверените компании и експерти в сектора.

Преди церемонията разговаряме с някои от представителите на сектора, коментирайки предизвикателствата пред недвижимите имоти и икономиката, влиянието на войната в Украйна и други глобални събития, както и най-важните уроци от кризите през последните години.

Румяна Александрова е едноличен собственик и управител на „Сандер Корект“, която споделя своите впечатления.

– Защо подкрепяте Годишните награди на Imoti.net?

Освен в напрегната работна среда за колегите от бранша са много полезни участията и срещите по повод на събития като годишните награди на Imoti.net. Това предоставя възможност  да бъдат обсъждани теми, свързани с ежедневно възникнали новости и проблеми в бизнеса. Най-ценното в годишните награди Imoti.net е възможността публично да бъдат отбелязани, подкрепени и наградени добрите практики, иновативните методи в работата на агенциите, най-креативните и добре работещи брокери и агенти сред нас. Споделянето на опита за оптимизиране на общия ни бизнес и гъвкавите подходи към клиентите, чиито нужди и искания са много динамични, карат всички нас да се стремим да бъдем като най-добрите от нашия бранш. Личният пример на отличените ни колеги ще бъде стимул за всеки един от нас да ставаме все по-добри в работата си, повишавайки с всеки изминал ден качеството на нашата услуга. 

– Какви очаквате да са най-големите предизвикателства в сектора на недвижимите имоти и икономиката като цяло през тази година? А в следващите 5 години? 

Съвременници сме на неочаквани предизвикателства във всички сфери в живота и сектори на всички бизнеси, за които никой не е подозирал в този иначе така подреден свят. В последните две години и половина беше преструктуриран начинът ни живот, като това се случи на глобално ниво. По принципа на доминото бяха засегнати основни държавни и частни бизнеси, които успяваха да реагират адекватно на нововъзникнали обстоятелства.

В сектора на недвижимите имоти отражението на реалността даде възход на всички участници свързани в този бизнес – инвеститори, строители, банки, кредитни последици, брокери на недвижима собственост, архитекти. Закупуването на недвижима собственост стана приоритет на българина и за преструктуриране начина на живот /насочване към покупка на провинциални имоти/, нуждата от по-големи жилища, които да обезпечат възможността за работа от вкъщи. Ускоряващата се инфлация даде едно сигурно убежище за иначе сериозните спестявания на българина, гарантирайки една по-добра доходност от вложението им в депозити.

Нашият пазар реагира успешно и се адаптира към променените търсения на клиентите, задоволявайки все по-добре техните нужди. Паралелът между покачването на работните заплати на българите и повишението на цените на недвижимата собственост доведе до сключване на неочаквано голям брой сделки през 2021 година. Увеличаването на себестойността на строителната продукция не попречи на сключването на много сделки в строеж. Активността на банките, които откликваха адекватно на добрия профил на кредитоискателя, също подпомогна високите нива на броя на сключените сделки.

Най-големите предизвикателства за сектора на недвижимите имоти в България ще бъдат запазването устойчивостта на пазара на недвижима собственост – както като ценови нива, така и като интензивност броя на сделките, и като не пропускаме да отбележим запазване и повишаване качеството на строителния продукт. Полезно е да знаем, че прекомерно завишаване на цените на имотите е възможно да доведе до недостъпност за покупка от гражданите. Най-трудно може би за нашия бранш ще бъде запазването на баланса между това, което българинът иска да закупи и това, което може да си позволи. Същото предизвикателство ще стои и пред всички производители и търговци на други стоки и услуги в България.  

Според мен трудно би могло да се направи категорична прогноза за следващите 5 години, в икономиката на страната и в частност нашия пазар на недвижимости, тъй като факторите които са определящи за това са много динамични и неустойчиви. Надявам се, във века на огромен напредък на обществото и въпреки световните катаклизми, които настъпиха, всички бизнеси да запазят своята стабилност и да дават продукт, който е достъпен и подобряващ живота на населението. 

– Как се отразява войната в Украйна на сектора, в който работите?

Войната в Украйна измести по актуалност почти приключилата пандемия, като даде по-бърз ход на и без това нарастващата себестойност на суровини и материали, необходими за изработване на строителна продукция. Това обстоятелство не попречи на строителния процес, тъй като браншът реагира адекватно, осигурявайки доставки от други краища на света. Надяваме се Европейският съюз да предложи нормативи, които Строителната камара да приложи за разпределяне на риска в процеса на изработване на вече закупени от клиентите жилища и те да удовлетворяват и двете страни.

– Какво влияние очаквате да има приливът от бежанци от Украйна върху пазара на имоти у нас?

Неочаквано страната ни прие много бежанци от Украйна, част от които дойдоха в крайна нужда, а други с готовност да разположат бизнеса си на територията на България, подготвени с български фирми от две-три години назад. За много кратко време се заеха останали празни жилища от платежоспособни наематели и частично офиси на работещите им фирми. Надявам се тези хора да се чувстват все по-добре в страната ни и невъзможността да се върнат по техните родни места да доведе и до мисълта за създаване на собствен дом на наша територия. 

– Кой е най-полезният урок, който научихте от пандемията като компания? 

Пандемията, на която станахме съвременници, ни научи да бъдем все по-адаптивни към нововъзникнали трудности, все по-гъвкаво да елиминираме препятствията, създавайки една по-оптимална среда за работа, и ни доказа, че колкото и да е враждебна средата, ние запазваме нивото и качеството на нашата услуга. Пандемията раздели екипите, поставяйки ги в домашна или хибридна среда за работа, като моите наблюдения са, че този маниер на работа остана почти непроменен и след приключване на пиковите нива на пандемията.  

– Какво влияние оказа върху пазара на недвижими имоти моделът на дистанционна или хибридна работа, наложен от пандемията? Очаквате ли тези промени да останат трайни? 

Новият начин на живот на хората доведе до засилен интерес за покупка на крайградски и по-далечни извънградски къщи. Увеличи се нуждата от по-голямо жизнено пространство и от там търсене на все по-големи апартаменти с по-голям брой помещения. В резултат на дистанционната работа на екипите много от офис площите останаха празни. 

– Как се отразява ускореният преход към дигитализация на пазара на имоти? Възможно ли е вече целият процес по покупко-продажба на имот да се извърши изцяло онлайн? 

Световният стремеж към дигитализация на живота и всички бизнеси засегна положително и сектора на сделките с недвижими имоти. Масово брокери предлагат виртуални огледи на клиентите, акцентира се на видео презентации. Наблюденията в нашата компания са, че това помага доста на клиентите, които живеят в чужбина, но поради българската народопсихология старият начин на предлагане на имоти няма да бъде изместен напълно. Нашата страна е малка, но по статистика над 90% от българите притежават едно или повече жилища. Решението за покупка на недвижим имот е изключително важно за всеки българин и той, преди да пристъпи към сделка, иска потвърждение с огледи на живо от свои близки, контрагенти или партньори. Дигитализацията в нашия бизнес ще подпомогне процеса, но няма да измести напълно стария алтернативен начин на работа като процедури преди покупките, по време на сделките и след тях.

 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *