• нд. юли 14th, 2024

Само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% са под наем

Bychaspic

юни 10, 2022
Само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% са под наем

Снимка: Imoti.net

При засилен интерес премина бизнес дискусията на Imoti.net, която се проведе днес, 10 юни, в Парк Хотел Кайлъка в гр. Плевен. Близо 20 водещи агенции за недвижими имоти от областния град присъстваха на работната среща на тема „За по-добра среда на живот в Плевен“. Водещ на бизнес дискусията беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Това, че повечето българи живеят в малки и пренаселени жилища, е основен фактор в желанието им да придобиват собствен имот и това ще продължи да поддържа активен пазара на имоти. Това мнение изрази гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, член на Съвета на директорите на ЕРА България, който запозна присъстващите с преобладаващите тенденции за развитието на имотния пазар у нас през тази година. Той изнесе и любопитни данни от реализирани проучвания по темата, според които средното жилище в България е с 18 кв.м. по-малко в сравнение със средния размер на жилище на гражданин в ЕС. Д-р Владимиров посочи още, че само 2,4% от българите живеят под наем, докато в ЕС средно 20% са под наем. Според него основната причина е липсата на жилища корпоративна собственост, които да се отдават под наем.

По време на бизнес дискусията на Imoti.net в Плевен Ангел Иванов от агенция за недвижими имоти „Андромеда“ направи анализ на пазара на имоти в града. Според данните, които той изнесе, през първото тримесечие на 2022 година сделките за продажби на имоти са с 10% повече спрямо сделките, направени през първото тримесечие на изминалата година. Търсенето превъзхожда предлагането и цените на имотите отбелязват ръст, в който жилищните имоти старо строителство в центъра на града се продават на цени от 800 до 1250 евро на кв.м., докато сделките за ново строителство „на зелено“ са на цени от 750 до 940 евро на кв.м.

Той отбеляза, че жилищата ново строителство в кварталите на Плевен са на цени от 750-800 евро на кв.м., като предпочитаните райони в града са ж.к. Дружба и ж.к. Сторгозия, където цените за старо строителство са в доста широк диапазон – от 400 до 720 евро на кв.м.

Участниците в дискусията коментираха още, че интересът към селски имоти е предимно за подходящи парцели за изграждане на фотоволтаици, но не отсъстват и купувачи от страната на къщи за втори дом в околностите до 20 км. разстояние от Плевен.

30% от закупуваните с кредит жилища в Плевен са с три или повече спални. Това разкри Даниела Иванова от Пощенска банка, която представи статистика за жилищното кредитиране в града. Тя сподели, че усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на 2022 г. бележат ръст от 26% спрямо същия период на 2021 година. В размера на отпусканите жилищни кредити също има ръст с 19%. Тя изрази мнението, че фактът, че средно 64% от размера на пазарната стойност на имота се финансира с кредит, показва, че купувачите в Плевен имат добро самоучастие.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на Bulgarian Properties, ERA недвижими имоти, ЗАД „Армеец“, Сандер Корект недвижими имоти, Явлена недвижими имоти, Софконсулт и FREYWILLE. Официален автомобилен партньор на събитието: Порше София Изток и Volkswagen.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *