• чт. окт. 28th, 2021

Саркози омаловажи новата си присъда по време на представяне на своя книга

Bychaspic

окт. 3, 2021

Бившият френски президент Никола Саркози омаловажи вчера своето осъждане за незаконно финансиране на предизборната му кампания за изборите през 2012 г. и изказа предположение, че много хора във Франция изпитват съмнения по отношение на произнесената тази седмица осъдителна присъда срещу него, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Шейсет и шест годишният Саркози направи първия си публичен коментар за присъдата, която е втората произнесена срещу него тази година, по време на събитие в парижка книжарница, на което подписваше екземпляри от новата си книга „Промнадс“ („Разходки“), която е посветена на литературните и културни влияния.

Стотици хора се събраха в книжарница „Ламартин“, за да поздравят бившия лидер, въпреки присъдата – нещо, за което Саркози каза, че е „много трогателно и много окуражително, предвид състоянието на нравите в страната. Хората не могат да бъдат излъгани“.

Саркози, който запазва влиянието си в консервативните кръгове, бе осъден на една година затвор на 30 септември, но е малко вероятно да изтърпи присъдата си ефективно. Той отрича да е извършил нещо нередно и се зарече да обжалва присъдата – стъпка, която на практика спира нейното изпълнение, а съдията каза, че той може да изтърпи присъдата си у дома с гривна за проследяване.

Привържениците на Саркози разкритикуваха присъдата като политически мотивирана, но второто му осъждане тази година е сериозен удар по репутацията на бившия лидер, управлявал Франция от 2007 до 2012 г., отбелязва Ройтерс.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.