• ср. юли 24th, 2024

Саудитската Neom планира да набере 2,7 млрд. долара за своя футуристичен град

Bychaspic

юли 17, 2023

Компанията иска да набере до 3 млрд. риала от местни банки, за да финансира и изграждането на луксозен туристически комплекс на остров Шуша

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Контролираната от правителството на Саудитска Арабия компания Neom, която разработва едноименния футуристичен град по проект на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, планира да набере 10 млрд. риала (2,7 млрд. долара) чрез заем, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Neom, подразделение на суверенния фонд на Кралството, разговаря с група фирми, предимно местни инвеститори, за да набере пари, с които да подкрепи финансирането на ранните етапи от строежа на проекта на стойност 500 млрд. долара, добавят източниците. Банките преговарят за условията с Neom и ако бъде постигнат успех, заемът може да бъде реализиран през следващите няколко месеца.

Отделно, Neom иска да набере до 3 млрд. риала от местни банки, за да финансира изграждането на луксозен туристически комплекс на остров Шуша, изтъкват още източниците, пожелали да запазят анонимност.

Оглавяван от принц Салман, Neom е най-големият проект в неговия план за диверсификация на Саудитска Арабия от петрола – основната сила на икономиката на страната. Престолонаследникът иска да превърне града в символ на технологичната революция на арабския свят, който ще трансформира икономиката на Кралството и ще служи като тестово поле за технологии, които биха могли да променят ежедневието на хората.

Разработчикът вече е подписал няколко сделки за привличане на инвестиции в проекта. Миналия месец Neom финализира споразумение на стойност над 21 млрд. риала с група местни инвеститори за разработване на временни жилища и съоръжения за 95 хил. души съгласно сделка за публично-частно партньорство. Преди това компанията подписа заем в размер на 3 млрд. риала с Riyad Bank за финансиране на развитието на туристически курорт, наречен Sindalah.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *