• нд. юли 21st, 2024

Саудитският престолонаследник търси инвеститори в САЩ за своя град на бъдещето

Bychaspic

мар. 7, 2022
Саудитският престолонаследник търси инвеститори в САЩ за своя град на бъдещето

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на мегапроекта на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Neom поканиха банкери и инвеститори на среща в Ню Йорк през следващия месец, докато се опитват да привлекат международния бизнес към своя град на бъдещето за 500 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Neom Надми Ал-Наср и финансовият директор Лаит Ал-Шайбан се очаква да присъстват на събитието в началото на април според източници, запознати с въпроса. Изпратени са покани до фирми за частен капитал, банкери и строителни доставчици. Срещата има за цел да оцени международния интерес към проекта. Тя ще бъде част от серия от подобни събития, които ще се осъществят в редица американски градове, след като през миналата година представители на проекта се срещнаха със заинтересовани страни в Лондон. 

Още по темата

Обявен за първи път през 2017 г., Neom се възприема като „бижуто“ в програмата на принц Салман за трансформация на икономиката на Саудитска Арабия, която в момента е най-големият износител на петрол в света. Неговите планове да превърне отдалечения пустинен район на северозападното крайбрежие на Червено море във високотехнологичен център, фокусиран върху роботиката, събират на едно място основните елементи от неговата т.нар. „Визия 2030“.

Салман иска да диверсифицира икономиката на страната, отдалечавайки я от изкопаемите горива, да премахне социалните ограничения и да стимулира инвестициите.

„Проучете и обсъдете големите пазарни възможности, които Neom представлява, и обсъдете как можем да подкрепим вашите бизнес планове чрез смислени възможности за партньорство и инвестиции“, се посочва в поканата, видяна от Bloomberg.

В нея още се казва, че ръководителите на проекта ще споделят подробности за „уникалната визия на Neom за градски дизайн“, която включва планове за линеен град без автомобили, индустриален център, който ще плава по Червено море, и планински ски курорт с изкуствено езеро – всички захранвани чрез възобновяема енергия – въпреки че напредъкът досега е ограничен предимно до дейност на сушата.

Интерес буди проектът „Оксагон“, който ще представлява 7-километров плаващ индустриален комплекс. Огромното съоръжение ще бъде дом на „първото напълно автоматизирано пристанище и интегриран логистичен център в света“, според Globetrender.

Плаващият индустриален комплекс „Оксагон“. Снимка: Neom

Усилията за привличане на инвеститори от „Уолстрийт“ са предхождани от убийството на журналиста Джамал Кашоги от саудитски агенти в Истанбул, което опетни репутацията на Кралството в международен план. След убийството няколко видни фигури напуснаха консултативния съвет на Neom на фона на критиката.

Оттогава обаче много банкери и редица международни компании се върнаха да развиват бизнес в Саудитска Арабия. Компанията-оператор по проекта Neom е наела повече от хиляда служители, които са се преместили на строителната площадка и планират икономиката и градския дизайн на новия регион – включително бивши ръководители на Buro Happold, General Electric и германската RWE.

Проектът предизвика някои противоречия сред саудитците. Процесът на преместване на местните жители стигна до арести през 2020 г.  Чуждестранни учени и експерти поставиха под съмнение реализацията на Neom, след като предишните усилия за изграждане на икономически и финансови свободни зони претърпяха неуспех.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *