• ср. май 18th, 2022

Сашо Миялков бе осъден на осем години затвор по случая „Трезор“

Bychaspic

апр. 13, 2021

Съдът призна Сашо Миялков, както и Тони Якимовски, Небойша Стайкович и Горан Гружевски за виновни за злоупотреба с длъжност и подпомагане и подбудителство за извършване на престъпление по делото „Трезор“. Това информира македонският телевизионен канал „Сител“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Съдът постанови следните ефективни присъди: Сашо Миялков беше осъден на 8 години затвор, Тони Якимовски получи 5 години, Небойша Сайкович също 5, а Горан Гружевски, който се намира в Гърция – на 15 години.

Делото „Трезор“ касае злоупотребата със средства от държавния бюджет за закупуване на шпионски софтуер за нуждите на контраразузнаването от компания от Великобритания.

Съдията Дженета Бегтович заяви за присъдата, че от представените по време на процеса доказателства е установено, че подсъдимите са провели среща във Великобритания, на която са се съгласили да закупят софтуера за нуждите на Управлението за сигурност и контрарзунаване, въпреки че не е направено съобщение за тази покупка.

Според присъдата 838 106 денара (около 26 600 лв) и 145 619 евро ще бъдат конфискувани от сметките на компанията „Финзи“, както и автомобил „Ауди“A4 на стойност 2 026 285 денара (64 300 лв). Освен това обвиняемите следва да компенсират щетите в размер на 21 158 296 денара (672 200 лв).

Сашо Миялков вече има една присъда. На 26 февруари бившият директор на Дирекция „Сигурност и контраразузнаване“ (УБК) беше осъден на общо 12 години затвор по делото „Таргет-Твърдина“ за престъпно сдружение, злоупотреба с длъжност и получаване на облаги за незаконно влияние.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.