• сб. апр. 13th, 2024

САЩ пращат военни кораби в Черно море

Bychaspic

апр. 9, 2021

САЩ са информирали Турция, че два американски военни кораби ще преминат през Проливите, за да бъдат разположени в Черно море, където ще останат до 4 май. Това предава Ройтерс,  цитирана от агенция „Фокус“. Ройтерс уточнява, че данните са на Анкара.

Агенцията припомня за екскалиращото напрежение в Донбас и съобщенията за прехвърлянето на руски войски по границата с Украйна. Германия поиска Русия да изтегли войските си, докато Москва обвини Киев в провокации.

„Преди 15 дни ни беше изпратено известие по дипломатически канал, че два американски военни кораба ще преминат към Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Корабите ще останат в Черно море до 4 май“, заявиха от турското външно министерство.

Споразумението от Монтрьо от 1936 г. дава на Турция контрол над Босфора и Дарданелите, ограничава достъпа в района на военни кораби и управлява движението на чуждестранни товарни кораби.

В четвъртък източник от американското министерство на отбраната съобщи, че САЩ обмислят възможността за изпращане на военни кораби в Черно море, за да демонстрират подкрепата си за Украйна, предаде телевизия CNN.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *